Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#vardagsrasismmotmigsomsame

Ett axplock av berättelser om rasism från samers vardag

Publicerat fredag 31 mars 2017 kl 17.05
#Vardagsrasismotmigsomsame är en av de hashtags som används i vår satsning om vardagsrasism mot samer.
#Vardagsrasismotmigsomsame är en av de hashtags som används i vår satsning om vardagsrasism mot samer. Foto: SVT Sápmi

Under tre dagar har Sameradion och SVT Sápmi kört kampanjen #vardagsrasismmotmigsomsame. Hashtaggen har genererat en mängd citat från användare som berättat om rasismen de möter.

Jag presenterar mig. Bordsgrannen: -Hemma vid vårt köksbord har det aldrig sagts ett positivt ord om lapparna.

"Ni är ju svenskar. Varför ska skattemedel gå till översättningar av böcker till samiska då ni kan svenska?"

Jag frågar lärare på en skola om de ska se Sameblod med eleverna. "Nej. Eftersom filmen visar en ensidig bild." 

"DIN LAPPDJÄVEL som lever på bidrag och är emot all utveckling. Du tillhör stenåldern."

Vid bokmässan i Göteborg i höstas fick jag frågan av ett äldre par om det inte var svårt att leva i en kåta. 

Lärare ansåg att koncentrationssvårigheterna berodde på att jag var anpassad för ett liv till fjälls. #vardagsrasismmotmigsomsame

Och som barn när man fick höra att "lapparna skickar ut renarna på tågspåret för att få ersättning för dem". 

"I våran by skjuter vi renarna som trampar på våran gård" 

Jag frågar lärare på en skola om de ska se Sameblod med eleverna. "Nej. Eftersom filmen visar en ensidig bild." 

En chef skryter på jobbmiddagen hur många renar hans familj stulit av fjällapparna. Jag, enda same, mår illa. 

"Det borde vara skyddsjakt på er lappjävlar!"

"Hur kan du vara i ett förhållande? Alla vet ju att lappjäntern ha fitta på sne'."

"Finns det lappar som är rödhåriga också?! Hon är säkert sån där låtsaslapp som bara är ute efter bidrag.."

Hade kolt på skolavslutningen istället. Blev mordhotad.

"Du kan inte vara same, för du har inga renar"

"Rädda en varg, skjut en same?" Jomän, den har en också hört.

I publiken står jag, nån annanstans står min syster. Min syster blir vittne till en kvinnas kommentar: "Varför ska lappungarna stå där och sjunga?"

Jag framför min regeringskritiska åsikt om hur fel jag tycker det är att servera renfilé på silverfat och samer på vykort, men inte stå upp för det samiska folket irl. Efter konserten skäller arrangören ut mig länge och väl för att jag uttryckt mina åsikter: "Du är här för att sjunga fint."

En lärare på min skola frågade mig vad jag skull bli när jag blir stor. Jag var ärlig och svarade veterinär. Men de kan du inte bli för du är lapp. Läraren slingrade in sin förklaring i att det var omöjligt då jag kom från en renskötarfamilj.

Försöker reda ut hur en förskolechef kan undkomma att följa minoritetsspråklagen genom att inte vilja beställa modersmålsstöd (lulesamiska) till mitt barns förskola.

"Men samer var dummare förr! De var ju det!"

Jag minns en bussresa mot Umeå en vinter, då busschauffören påbörjade resan med att över högtalaren berätta att vägarna var fulla med renar, följt av en konstpaus, och följande citat: "men kommer det en ren så kör vi bara på och mosar den, och står det någon lapp där så tar vi han med, så inte ska vi bli sena idag inte".

"Du kan ju inte bli arg bara för att jag säger lapp?" betyder i förlängningen "ditt människovärde existerar inte, och din rätt till självdefinition är obefintlig".

Personen försökte på alla möjliga vis att ändå få sig lite kött av oss. Till slut sade hen att ja ja, de är ju i skogen överallt så hen kunde ju bara gå ut och skjuta sig en egen.

Föreläsaren "anledningen varför det inte kommer nytt blod till vargstammen i Sverige är för att det finns så många trigger happy lapps i norr." Klasskamrater skrattar gott.

Ett grupparbete vid Umeå Universitet urartar och jag får höra hur samer aldrig funnits i Umeå och hur de inte har ett lika stort förstånd och förståelse för omvärlden "för att alla dom är inavlade och insnöade". #vardagsrasismmotmigsomsame

När man mötte dåvarande kuratorn i personalrummet på skolan jag arbetar och han hälsade "Hej samisk". Fick påminna honom att jag har ett namn. 

Det här får mig att tänka på min högstadietid när vi samebarn inte alls fick vara ifred på skolan, förutom inne i klassrummet där vi hade samiska.

Jag betalar, tackar för mig och börjar gå mot utgången när han högt och tydligt utbrister "Det här är Luossavaara, det här är Kierunavaara och här finns inga lappar".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".