Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lite anslag till samisk fjärrundervisning

Publicerat måndag 3 april 2017 kl 07.13
Christina Åhrén: Det är fullständigt katastrofalt
(2:13 min)
Christina Åhrén (MG). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Christina Åhrén (MG). Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Min Geaidnu riktar nu kritik mot sameskolstyrelsen, som i 2017 års budget bara tilldelar fjärrundervisningen 135 000 kr. Det trots att regeringen har gett sameskolstyrelsen nästan fem miljoner extra, som bland annat ska gå till just fjärrundervisningen.

 - Det är fullständigt katastrofalt. Politiker talar sig varma om hur viktigt språket är och att alla samer, oavsett vart dom bor, har rätt till likvärdig samisk utbildning. Det här kommer omöjliggöra det, säger Christina Åhrén, Min Geaidnus vägvisare. 

Sedan hösten 2015 har sameskolstyrelsen erbjudit fjärrundervisning i lulesamiska, nordsamiska och sydsamiska till varje samisk elev som har rätt till att få modersmålsundervisning i samiska alternativt samiskt språkval. Men 2016 var budgeten för fjärrundervisningen 0 kr - vilket ledde till ett underskott på ca 1,3 miljoner kronor i slutet på året.

Det här tycker Christina Åhrén hade varit ett bra riktmärke på vilken nivå budgeten skulle ligga på för fjärrundervisningen under 2017. Men trots flera miljoner extra från regeringen så har sameskolstyrelsen i sin budget endast avsatt 135 tusen kronor till fjärrundervisningen.

Mathias Kristoffersson, vice ordförande för Sameskolstyrelsen, menar att pengarna från regeringen går till att täcka underskottet de har på fjärrundervisning. Men anslaget går också till annat underskott i organisationen. 

- Vi har ju haft en del stora underskott. Vi har haft historien med förra skolchefen och vi har hyror som ökar för dåliga lokaler, säger Mathias Kristoffersson.

I regeringens regleringsbrev för 2017 står det att Sameskolstyrelsen ska redovisa en samlad bedömning av utvecklingen av fjärrundervisning på samiska - och den redovisningen ska också innehålla vidtagna och planerade åtgärder. Men Christina Åhrén, köper inte förklaringen från Sameskolstyrelsen.

- Både regeringen och sameskolchefen har tidigare uttalat att pengarna borde gå till fjärrundervisningen. Nu har man uppenbarligen beslutat att det ska gå till underskott och det är otroligt olyckligt, säger Christina Åhrén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".