Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lärarutbildning i samiska inte anpassad för arbetsmarknaden

Publicerat måndag 3 april kl 08.57
Gustav Fridolin: Vi behöver göra mer
(2:14 min)
Utbildningsminister Gustav Fridolin
1 av 2
Utbildningsminister Gustav Fridolin. Foto: Matlida Ljungkvist/ Sveriges Radio
Mikael Vinka. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Mikael Vinka, professor i samiska menar att regeringen började i helt fel ände. Arkivfoto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi

Det har under många år rådit stor brist på samisktalande lärare i Sverige, och många samiska elever får inte den utbildning de har rätt till. För det har Sverige upprepade gånger fått skarp internationell kritik.

Den ämneslärarutbildning för årskurs sju till nio och gymnasiet som regeringen beslutade om 2014 har inte lockat några sökanden. Det beror bland annat på att utbildningen inte är anpassad till arbetsmarknaden. I dag läser väldigt få elever samiska på de högre stadierna. Det här berättar Kaliber idag.

Mikael Vinka är professor i samiska och menade att regeringen började i helt fel ände: 

- På sikt så är ju en ämneslärarutbildning något som vi måste ha, under förutsättning att samiskan blir något som förekommer på ett fungerande sätt på högstadie- och gymnasieskolor. Men när man bygger upp något så måste man börja från grunden, säger Mikael Vinka.

Sverige har fått återkommande kritik från Europarådet för att man inte uppfyller Europarådet minoritetsspråkskonventionen som man skrev under för 17 år sedan. Där lovar man bland annat att samer och andra nationella minoriteter ska få hela eller en väsentlig del av skolgången på det egna språket. Men Sverige är mycket långt från att uppfylla det löftet:

Enligt skolverket begärde 691 samiska grundskolelever att få läsa samiska förra läsåret men bara ungefär hälften, 368 elever fick det och då ofta bara en timme i veckan.

Kritiken har också handlat om att det saknas lärarutbildning. Men den lärarutbildning i samiska för årskurs sju till nio och gymnasiet som regeringen beslutade om 2014 har hittills inte lockat några sökanden. En orsak är arbetsmarknaden, den mesta undervisningen i samiska sträcker sig bara till årskurs sex. Mycket få elever läser samiska på de högre stadierna.

Det här har gjort att det är få studenter som ens är behöriga att söka utbildningen. Maria Löfgren är rektor för lärarhögskolan på Umeå universitet:

- Det finns en liten grupp som kan söka, som har rätt kvalifikationer i språket med tanke på att man inte har fått lära sig det här i sin utbildning tidigare, säger Maria Löfgren.

Men utbildningsminister Gustav Fridolin försvarar trots allt regeringens satsning men säger samtidigt att det behöver göras mer:

- Jag tror att det är dumt att göra det bästa till det godas fiende, det är bra att vi har börjat utbilda lärare, men vi behöver göra mer. Jag ser att vi behöver fler lärare som kan undervisa i samiska i olika åldrar, säger Gustav Fridolin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".