Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill ha en samisk språklag

Publicerat tisdag 4 april kl 06.00
Den senaste lägesrapporten som kom 2016.
1 av 2
Den senaste lägesrapporten som kom 2016. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Josefina Skerk efter mötet med expertkommittén i Kiruna. Foto Mikaela Sjöstedt/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Josefina Skerk efter mötet med expertkommittén i Kiruna. Foto Mikaela Sjöstedt/ Sameradion & SVT Sápmi

I dag kommer Sametingets språkcentrum med sin årliga språkrapport. Enligt Sametinget är behovet av en samisk språklag en viktig del av rapporten.

I dag släpps Sametingets årliga lägesrapport för de samiska språken, som lämnas över till regeringen.

 - I år trycker vi ännu hårdare på behovet av en samisk språklag som samlar de rättigheter som vi samer har till språket, och skärper dem. Den andra delen är behovet av en rejäl satsning på de samiska språken med stipendier eller avskrivning av studielån för de som läser samiska och till lärare i samiska, säger Josefina Skerk, ordförande i Sametingets språknämnd.  

Kritik kring bristen på lärare och brister i barns möjligheter att få lära sig sina språk är något som är ständigt återkommande, både i Sametingets rapporter och i kritiken från Europarådets granskningar. Här hittar ni förra årets språkrapport

Hur ser du på ditt och Sametingets ansvar i det här, att det inte händer mer?

 - Jag tror att vi måste jobba ännu mer. Vi har försökt växla upp och jobba hårt den här perioden, men det kan alltid göras mer. Vi måste komma med fler konkreta förslag till regeringen. Sedan tycker jag att vi har tagit bra steg framåt när vi har antagit den språkpolitiska handlingsplanen och jobbat med en språkstrategi för hur Sametinget ska bli mycket bättre på att använda samiska, att det ska bli förstaspråket inom Sametingets väggar och utåt.

Hur går det då?

- Man måste hitta vägar framåt, det är kanske vissa saker vi kan göra just nu, och en del som vi lägger mer tid på, till exempel språkutbildning för tjänstemän och politiker, säger Josefina Skerk, språknämndens ordförande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".