Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Göteborg

Får inget gehör för frågan om modersmålsstöd vid förskolan

Publicerat tisdag 4 april 2017 kl 05.33
Lennart Rohdin: De verkar inte förstå politikens innebörd
(6:25 min)
Foto: SVT
Foto: SVT

Anders Rimpi i Göteborg har inte fått något gehör från förskolan när han tagit upp frågan om att få modersmålsstöd på lulesamiska till sin son.

I språklagen står det att barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket ska främjas särskilt, något som sällan följs upp i kommunerna runt om i Sverige.

Anders Rimpi har tagit upp frågan för att få förskolan att ansöka om modersmålsstöd på lulesamiska till sin son vid förskolan Svalebogatan 52 i Göteborg utan att få gehör från förskolechefen.

Under en längre tid har Anders Rimpi försökt att ta reda på vilka regler som gäller för att hans 2,5 åriga son ska kunna få rätt till modersmålsstöd i förskolan vilket har varit en lång process.

När Anders tillslut vände sig till förskolechefen för att få dem att ansöka om modersmålsstöd så fick han som svar att dom inte har någon skyldighet att lägga in någon ansökan eftersom dom anser att de redan har integrerat samiskan i förskoleverksamheten.

På vilket sätt menar förskolechefen att dom har integrerat samiskan i förskoleverksamheten?
 
 – Dom menar att skolan följer dom styrdokument som finns gällande att integrera språk och kultur i förskolan. Det som jag möter när jag kommer till min sons förskola är fantastiska pedagoger som gör en ansats hos mig för att få hjälp med lulesamiska ord som dom kan använda dagligen. Men jag inser att det är svårt för dom att få hjälp, men nu har dom fått länkar till visst material av förskolechefen. Men det som finns är ju inte så mycket på lulesamiska heller utan det är mest på nordsamiska och det är inte så lätt för en förskolechef att veta t.ex. att det finns flera samiska språk. 
 
Ur skollagens utdrag för förskolan framgår det att förskolan ska arbeta med barns allsidiga språkstimulering, men ingen vid kommunen i Göteborg har haft vetskap om vart han ska vända sig och han har funnit det svårt att hitta information om vilka rättigheter som finns att tillgå.
 
– Det jag vill fokusera på är att det blir en så konstruktiv fortsättning som möjligt, i minoritetsspråkslagen står det så tydligt att det allmänna det vill säga förskola etc. har ett särskilt ansvar att utveckla och se till att barn får tillgång till sitt språk och sin kultur. Det vill jag trycka på att det implementeras så att det verkligen sker något, att det inte står på att skollagen och lagen om minoritetsspråk kolliderar med varandra. För nu finns det tvetydigheter som gör att det kanske räknas som en budgetpost bara som man försöker komma undan. Att man vill se nyttan och att inte minoritetsspråkslagen blir tandlös säger Anders Rimpi.  

Att nationella minoriteter inte får de stöd som dom behöver ute i kommunerna är något som Lennart Rohdin uppmärksammat, han är regeringens särskilda utredare när det gäller minoritetspolitik.

– Jag anser att man med hjälp av minoritetslagen kan kräva detta av kommunen. Sen kan det finnas praktiska problem, det kan vara svårt att hitta personal. Men att inte anstränga sig och säga att vi har ingen skyldighet att göra det här så därför gör vi ingenting det är inte acceptabelt.  

Vi har pratat med Göteborgs kommunalråd med ansvar för förskolefrågor Karin Pleijel (MP), men hon kan inte tillägga något till det enskilda fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".