Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många äldre oroliga inför äldreomsorgen

Publicerat onsdag 5 april kl 05.02
Aina Negga: De äldre uttrycker en otrygghet
(1:21 min)
Kvinna håller en äldre kvinnas händer. Foto: Hasse Holmberg/TT
Kvinna håller en äldre kvinnas händer. Foto: Hasse Holmberg/TT

Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm har ansvar för att utvärdera hur Sveriges minoritetspolitik fungerar. I utvärderingen från 2016 framkommer att äldre samer känner otrygghet gällande äldreomsorgen.

Igår kom utvärderingen för år 2016, och där framkommer det att äldre samer känner otrygghet och utsatthet inför hur äldreomsorgen fungerar.

- De äldre uttrycker också då en otrygghet, rädsla till och med, när det gäller frågor om service och omvårdnad inom äldreomsorgen och hur det fungerar, säger Aina Negga på Sametinget.

Varje år gör alltså länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget utvärderingar av hur väl minoritetspolitiken fungerar i Sverige. I landet ingår 75 kommuner och 14 landsting i något förvaltningsområde för samiska, finska och meänkieli - vilket innebär att de har ett ökat ansvar att erbjuda service på de minoritetsspråken.

En av de viktigare sakerna som framkommit i utvärderingen är att det är svårt att hitta samisk-språkig personal, men att äldre samer faktiskt värderar personal högre om de har kultur- och språkkunskap än om de har vård-utbildning.

- Vi ser också att det är ett bekymmer när det gäller personal som behärskar samiska i omsorgen. Det här konstaterar vi och att många kommuner säger att den här bristen på samisktalande personal, kan bidra till att äldreomsorg inte bedrivs helt på samiska, Aina Negga, enhetschef för det minoritetspolitiska uppdraget vid Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".