Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametinget

Samisk språklag kan rädda samiskan

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 16.41
1 av 3
Mikael Vinka, Professor vid Institutionen för språkstudier
2 av 3
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi
3 av 3
Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi

En samisk språklag i Sverige kan vara vara en del i räddningen av de samiska språkens situation i Sverige eftersom samiskan befinner sig i ett akut läge, säger samisk språkprofessor.

Sametingets språkpolitiska handlingsprogram lyfter språklagen som en av de viktigaste åtgärderna och även den årliga språkrapporten lyfter upp språklagen som en väg för att rädda samiskan. Ett steg i rätt riktning, menar Mikael Vinka, professor i samiska.

- Tanken på en språklag är bra och det är viktigt att lyfta fram samiskans särställning som ett urfolksspråk, det måste man få fram i språklagen. Språkfrågan är akut, vi vet att språken är i en svår situation. Erfarenhetsmässigt vet man att man måste göra någonting. Språk som befinner sig i den situation samiskan gör har inga goda utgångslägen för språkanvändning att föra språket vidare till nästa generation, säger Mikael Vinka.

Men Mikael Vinka menar också att man i när man pratar om en språklag så får man inte glömma bort ratificeringen av FN-konventionen ILO 169.

- Om Sverige hade ratificerat ILO-konventionen så hade många av de här sakerna fallit på plats. Vi ska inte glömma bort att det finns en stark koppling mellan språk och rätt till land och vatten, säger Mikael Vinka.

I Sametingets årliga rapport om de samiska språkens situation i Sverige framkommer tanken på en samisk språklag som skulle samla in alla språkrättigheter under sig. Som det är idag är rättigheterna inordnade under flera olika lagar och förordningar. Josefina Skerk, ordförande i Sametingets språknämnd säger också att den viktigaste åtgärden just nu är att prioritera samisk språklag.

- Det vi ser är att kommuner och andra myndigheter hittar kryphål i minoritetsspråklagen och likadant med skolförordningen. Så det visar sig att det inte fungerar som det borde, säger Ingegerd Vannar, arbetsledare på Sametingets språkcenter.

I rapporten skriver Sametinget att även om det finns en minoritetsspråklag i Sverige så finns det stora skillnader i hur kommuner och skolor agerar med elever som vill läsa samiska i skolan. Det är ett problem som skulle kunna minskas med en språklag, menar Mikael Vinka.

- En språklag som är utformad på rätt sätt skulle göra ett enklare regelsystem som klargör att möjligheten finns. Som det är nu så är det många saker som inte nödvändigtvis harmoniserar med varandra. Det är ett väldigt fragmenterat system vi har. Det ger väldigt mycket utrymme för kommuner och skoldistrikt att agera på olika sätt, säger Mikael Vinka, professor i samiska vid Umeå universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".