Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Tummen ner för gemensamt samiskt skriftspråk

Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 04.10
Josefina Skerk: Verkar inte finnas intresse för frågan
(1:24 min)
Samiska böcker.
Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Intresset är ljumt bland sametingspartierna för ett gemensamt skriftspråk. Endast två partier är för att Sametinget ska jobba för detta visar Sameradion & SVT Sápmis enkätundersökning.

Vad tycker du, behövs det ett gemensamt samiskt skriftspråk?

De flesta av världens stora språk har kunnat enas om en gemensam ortografi, eller skriftspråk, trots stora språkliga skillnader.

De samiska språken som sammanlagt har omkring 25 000 talare har däremot sju olika skriftspråk; sydsamiska, umesamiska, lulesamiska, nordsamiska, enaresamiska, skoltsamiska och kildinsamiska fördelat på två olika alfabet – det latinska och det kyrilliska.

Sameradion & SVT Sápmi har via en enkät bett de nio partier som kandiderar i årets sametingsval att ge sin syn på tio olika sakfrågor.

En fråga som partierna fick ta ställning till var om att Sametinget ska arbeta för att införa ett gemensamt samiskt skriftspråk – ett förslag som bland annat den samiska författarföreningen Bágo väckt flera gånger.

Men intresset bland partierna är minst sagt ljumt. Albmut tycker det är ett mycket bra förslag medan Min Geaidnu anser det vara ett ganska bra förslag – tillsammans har dessa partier fem av 31 platser i Sametinget.

Övriga partier tycker förslaget är ganska dåligt eller mycket dåligt. Landspartiet svenska samer har inte ens en åsikt om förslaget.

Här kan du se vad partierna svarade på frågan om ett gemensamt samiskt skriftspråk och andra frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".