Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Framtida samepolitik hyllas och sågas

Publicerat torsdag 6 april kl 09.48
Eivind Torp, docent i juridik. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.
Eivind Torps utredning har varit ute på remiss sedan den presenterades i Trondheim i februari. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.

Ett genombrott för svensk samepolitik eller något som borde avvisas. Sametingspartiernas syn på Eivind Torps utredning om framtida samepolitik skiftar stort.

Sametingspartierna har nu lämnat sina synpunkter på Eivind Torps utredning som ska ligga till grund för den framtida samepolitik som Sametinget ska utforma gentemot staten.

Landspartiet svenska samer ser utredningen som ett första steg att komma tillrätta med den otydliga ställning och skydd samerna har som folk och urfolk i fråga om språk, kultur, mark- och vattenrättigheter.

Utredningen som pekar mot öppnare samebyar sågas dock av oppositionen. Vuovdega-Skogssamerna menar att en månads svarstid varit förkastligt, med tanke på den stora inverkan den del som rör medlemskap skulle ha på dagens samebyar.

Och som Sameradion & SVT Sápmi berättat tidigare vill Samelandspartiet att frågan om framtida samepolitik borde behandlas först efter valet, av den nya styrelsen efter inhämtande av synpunkter från allmänheten.

Guovssonásti drar det hela ännu längre och menar att utredningen borde avvisas. De menar att skissen för ett öppet medlemskap i samebyar är ofullständig och inte tillför något nytt. Partiet menar också att utredningen inte föreslår hur Sametinget kan utvecklas som organ för samiskt självbestämmande, ökat inflytande och delaktighet.

Men Álbmut menar att utredningen är ett genombrott i svensk samepolitik. Partiet vänder sig dock mot formuleringen om att den same som finns registrerad i Sametingets röstlängd får ansöka om medlemskap i sameby, eftersom alla samer inte uppfyller kriterierna för röstlängden. Istället tycker partiet att de som kan härleda sina ursprung till det samebyområde där de har sina rötter ska kunna registrera sig där.

Också Min Geaidnu stödjer stora delar av förslagen i utredningen. De påpekar att rennäringslagstiftningen tillkommit under tider då strukturell diskriminering av samer varit normen och att detta skapat den splittring mellan samer som än idag präglar det samiska folket. Partiet vill att utredningens förslag genomgående ska revideras med syfte att reparera skada orsakad av tidigare lagstiftning.

Partiet Samerna menar slutligen att utredningen i stort berör jakt- och fiskerättigheter. Eftersom det nu pågår en rättsprocess om vem som har förvaltningsrätten över de här rättigheterna inom samebyarna kan dock partiet inte gå in djupare i bestämmelserna som utredningen berör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".