Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget extra plenum innan valet

Publicerat måndag 10 april 2017 kl 06.55
Stefan Mikaelsson. Foto: Olle Kejonen/ Sameradion & SVT Sápmi
Stefan Mikaelsson. Foto: Olle Kejonen/ Sameradion & SVT Sápmi

Det blir inget extra sametingsplenum för att behandla frågan om Nordisk samekonvention, nu innan valet den 21 maj. Stefan Mikaelsson är Sametingets ordförande säger att styrelsen har dragit tillbaka sin begäran om extra plenum.

– Styrelsen har återkallat sin begäran om ett extra plenum och ska istället försöka förlänga plenumet i augusti i med två dagar, säger Stefan Mikaelsson.

I början av året presenterade staternas förhandingsdelegation ett slutligt förslag på Nordisk samekonvention - vars syfte är att göra lagstiftningen som rör samer likadan, i de tre länderna Sverige, Norge och Finland.

Förslaget har efter det mött både ris och ros - en bra början menar några sametingspartier - medan andra hävdar att det inte tar hänsyn till samers rättigheter till land- och vatten samt självbestämmande.

Bara någon vecka efter att konventionsförslaget offentliggjordes i Januari så samlade Sametingets styrelse de övriga sametingspartierna och samiska organisationer till informationsmöten om konventionsförslaget.

Efter det har hearingar hållits, öppna för den samiska allmänheten, på olika håll i Sápmi. Men här har styrelsen fått kritik för att samebyar och sameföreningar inte fått skriftliga inbjudningar till dessa hearingar.

Under den här perioden har sametingets styrelse också skickat en ansökan till regeringen för att få pengar till att genomföra ett extra plenum, där samekonventionen skulle varit ett huvudämne.

Regeringen har gett 950 000 kronor - och styrelsen hade begärt att presidiet kallar till extra plenum i Arvidsjaur den 9-10 maj, bara två veckor innan valet.

Men nu står det alltså klart att det inte blir av, efter att styrelsen dragit tillbaka sin begäran till presidiet och istället planerar att förlänga plenumet i augusti.

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson, som leder presidiet tror det är en bra lösning.

– Det är bättre att det blir förankrat hos den samiska allmänheten och kritiken från de samiska organisationerna har ju varit ganska omfattande och nu kanske man kan göra en bättre beredning på ärendet, säger Stefan Mikaelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".