Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Omväxlande väder påverkar renbetet

Publicerat måndag 10 april kl 17.16

Den här vintern har renägarna fått erfara hur vädret växlar mellan sträng kyla och blida på ett dygn. Tor Erik Huuva från Laevas sameby har utfordrat sina renar hela vintern nere i skogslandet och flyttar nu upp på fjället med renarna.

Se måndagens Vetenskapens värld, om ämnet, här i SVT Play

I januari när Tor Erik Huuva flyttade ner sina renar till vinterbeteslandet så tog det inte lång tid innan han beslutade sig för att börja utfordra sina renar eller som han själv säger, vädret bestämde det åt honom.

- Det är ju så att jag egentligen inte vill mata renar, det är inte naturligt att göra det. Den första blidan som kom i mitten av december förstörde betet. Snön blev hård och den snö som fastnat i träden rasade ner och det blev stenhårt, så hårt så   renarna kom upp på snön och började gå efter träden efter mat eftersom de inte kom åt markbetet något mer, säger Tor Erik Huuva.

Han matar sina renar motvilligt eftersom han är orolig för hur utfordringen påverkar renarna. Risken finns att renarna blir sämre på att hitta mat själva, menar Tor Erik Huuva.

Den här vintern har varit full av nyheter om det konstiga vädret i Arktis. Isen i polarhavet är mindre än någonsin sedan mätningarna började för 38 år sedan och på Svalbard har det varit 20 grader varmare än normalt under några dagar i januari.

Klimatforskningen visar att det här vädret med stora omväxlingar på kort tid kommer att bestå i framtiden.

- Det kommer att bli en större frekvens av tillfällen när det regnar, och när det omväxlande är kallt och smälter, så man får se an annan typ av klimat där, säger Erik Kjellström som arbetar med klimatmodeller vid Rossby Center i Norrköping, som menar att det här klimatet får nog renskötarna lära sig att leva med.

Många renägare har på grund av förändrat vinterbete börjat stödutfordra sina renar under delar av vintern.

Tarfala forskningsstation, nära Kebnekaise, har inlett ett samarbete med Tor Erik Huuvas sameby, Laevas, för att forska om hur det förändrade och omväxlande klimatet påverkar rennäringen.

En fråga man vill ha svar på är hur stödutfordringen påverkar renarna som normalt lever fritt, både vad gäller stress och sjukdomar.

Gunhild Rosqvist, professor i naturgeografi, hoppas att projektet kan bidra till en ökad medvetenhet om att norra Sverige är en del av Arktis, och att de senaste årens extrema väderlek drabbar människor och djur här i landet också.

- Jag tror att de här exemplen från norra Sverige kan öka medvetenheten över huvud taget om att de här förändringarna är på gång och att det kommer att påverka vårt samhälle, säger hon.

Tor Erik Huuva och andra renägare har redan varit med om flera dåliga betesvintrar på grund av väderomväxlingar men det är fortfarande svårt att veta hur man ska hantera dem.

Under flyttningen upp till fjällen har Tor Erik Huuva flyttat renarna mellan olika rengärden och utfordrat dem. Varje eftermiddag har renarna släppts fria för att försöka få dem att beta på myrarna eller äta lite hänglav från träden.

- Vi hade ju kunnat vara kvar nere i skogslandet ett tag till men beslutade att nu flyttar vi upp på fjället. Det är otroligt mycket jobb med att utfordra renarna inhägnade eftersom de ska ha tillgång till ren snö. Nu hoppas Tor Erik och andra renägare på en tidig, torr vår.

- Att det blir bart fort, en torr vår och särskilt under själva kalvningsperioden. Vi vill inte ha mer snö nu som förra året när det kom så mycket blöt snö i mitten av april, säger Tor Erik Huuva.

Ikväll kl. 20.00 i SVT2 sänds reportaget om rennäringen och klimatförändringarna i Vetenskapens värld där Tor Erik Huuva och Niila Inga medverkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".