Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samebyarna vill skydda sina våtmarker från markskador

Publicerat tisdag 11 april kl 15.16
Markförstärkning för fyrhjuling
Foto: Baste sameby

Länsstyrelsen i Västerbotten har delat ut 1,85 miljoner kronor till samebyar, i alla län där renskötsel bedrivs, för att begränsa markskador som kan uppkomma av terrängkörning.

I år har intresset från samebyarna att skydda våtmarker inom sina betesområden varit större än tidigare då länsstyrelsen i Västerbotten fått in ansökningar på totalt 6,5 miljoner kronor från 13 samebyar.

- Vi har under flera år sett ett engagemang från samebyarna och i år har intresset för skydd av våtmarker varit särskilt stort, vilket är jätteroligt, säger Anna Wenngren, länsstyrelsen i Västerbotten.

Pengarna som länsstyrelsen delar ut kommer från Naturvårdsverket för miljöarbete och summan är ca 2 miljoner årligen, för innevarande år 1,85 miljoner kronor. Länsstyrelsen i Västerbotten samråder med de övriga länsstyrelserna innan medlen fördelas.

- Vi flaggar vidare till Naturvårdsverket om att intresset från samebyarna har varit särskilt stort i år och att det vore positivt att få loss mer pengar till nästa år, säger Anna Wenngren.

Under 2017 har länsstyrelsen beviljat terrängkörningsplaner för samebyarna Sirges och Malå och koncessionsbyarna Korju, Ängeså och Tärendö.

De samebyar som fått bidrag för att bygga spänger och andra förebyggande åtgärder för att  minska skador på våtmarker är Saarivuoma, Gabna, Laevas och Jåhkågaska tjielldie i Norrbotten, Ran i Västerbotten, Kall i Jämtland samt Idre i Dalarna.

De flesta av landets 33 fjällsamebyar har utarbetade terrängkörningsplaner i vilka man kartlägger sina viktigaste transportleder inom åretruntmarkerna.

Generellt är barmarkskörning förbjuden men det finns undantag och bland annat körning i samband med renskötselarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".