Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Kiruna kommun får bakläxa av regeringen

Publicerat torsdag 13 april kl 10.55
Skoterförbudsskylt. Foto: Patrik Qvicker/ SVT
1 av 2
Foto: Patrik Qvicker/ SVT
Lars Erik Kuhmunen och renar, Gabna sameby
2 av 2
Lars Erik Kuhmunen, Gabna sameby Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi

Regeringen ändrar Kiruna kommuns beslut om att under påskveckan upphäva skoterförbud i Abiskofjällen. Regeringen anser att det inte är lämpligt med oreglerad skotertrafik i området under kalvningperioden.

Regeringens beslut innebär att skoterförbud gäller i Gabna samebys skoterförbudsområde, som sträcker sig söder om Torneträsk mellan Abisko och Stenbacken, från och med den 22 mars till och med barmarksperioden. Färdstråken i området gäller fortfarande, enligt miljö- och energidepartementet. 

Gabna sameby är lättade över att regeringen tar hänsyn till renskötseln.

- Det är som ett ok som föll från axlarna. Det har varit sån oro/känts oro över att skotrar ska köra i kalvningsområde, det är helt galet, säger Lars-Eric Kuhmunen, ordförande i Gabna sameby.

Gabna sameby ansökte om skoterförbud i området som är samebyns huvudkalvningsland, från Abisko österut dit renarna samlas inför kalvningen. Kiruna kommun beslutade om skoterförbud, förutom under tiden 7-18 april i samband med påskhelgen, med motiveringen att man måste ta hänsyn till både fritidsintressen och näringar.

- Jag har viss förståelse för regeringens beslut angående uppehållet under påskledigheten. De godkände ju dock färdstråken inom området vilket innebär att det ändå går att förflytta sig inom området fram till 18 april. Det är många olika intressen att ta hänsyn till och regeringens bedömning är att rennäringen, som är ett riksintresse, väger tyngst, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson.

Regeringen skriver i sitt beslut: 

Rennäringen är ett sådant allmänt intresse som ska beaktas vid prövningen enligt terrängkörningslagen. Med bakgrund av att kalvningsperioden pågår bedömer regeringen att det ur ett djurskydds- och rennäringsperspektiv inte är lämpligt att områdets skotertrafik är oreglerad under påsklovet.

Karta över förbudsområdet ser du här på Kiruna kommuns sida

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".