Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Sametingets politiska ledare bekänner färg

Uppdaterat torsdag 4 maj 2017 kl 07.00
Publicerat onsdag 3 maj 2017 kl 18.00
Partiledarintervju med Håkan Jonsson.
(30 min)
Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi Foto: Olle Kejonen/ Sameradion & SVT Sápmi

Han är en av Sametingets verkliga veteraner. Jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson har varit med sedan starten. För första gången blir han nu utfrågad som den politiska ledaren.

David Rydenfalk: Välkommen till chatten med Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna. Han sitter nu redo framför datorn på vår redaktion i Arvidsjaur. Chatten är öppen fram till 16.15.

15:45, 4 May 2017

Orolig förälder: Hur ska ert parti arbeta för att mina barn, som är födda och har vuxit upp med renskötseln ska kunna leva av en lönsam renskötsel i framtiden?

Håkan Jonsson: Vi måste få toleransverktyget att fungera dvs att inte rennäringen ska föda alla rovdjur! dessutom bör vi i nästa EU programperiod försöka få ett permanent stöd för de klimatförändringar som blir allt märkbar!

15:48, 4 May 2017

oroad: Torps utredning föreslår olika saker, bla. att renskötseln tar alla kostnader, också de som rör icke renskötande medlemmar, samt att icke renskötande medlemmar inte har rösträtt. Vilka av de två sakerna gillar du bäst?

Håkan Jonsson:
Alla medlemmar ska etala de övergripande kostnaderna medan de som direkt rör renskötseln bör betalas av renägande medlemmarna! att de icke renskötande medlemmarna inte har rösträtt i rennäringsfrågor är bra!

15:49, 4 May 2017

Frågande: Styrelsen beslutade att öka Josefina Skerks tjänst inför sametingsvalet. Varför mörkade ni det på plenum i februari 2017?

Håkan Jonsson: Jag vet inte om det mörkades, det var i alla fall inte medvetet i så fall! men det var bra att hennes tjänst ökade till 90% från 60% för i praktiken arbetade hon heltid!

15:50, 4 May 2017

Stolt Lapp: Sametingets ledning där Jo.F har styrelse ordförandeposten. Ni skriver i den av extra valstöds finansierade almanackan som kom i god tid före valstarten "att vi lyckats ändra attityder mot samer och mellan samer! Sametinget och Jakt o.Fiske väljer att skicka ut övrigas valinfo när valet pågått en vecka istället för att i god valdemokratisk anda vänta samordna detta tidsmässigt, varför? Håkan säger att man tar lärdom av misstag,2013 var det likadant och nu utnyttjade läget att först skicka sitt partis valårskalender!

Håkan Jonsson:
Sametingets politiker, inklusive Jakt- och Fiskesamerna har inget med att göra när valmaterialet ska ut , utan det gör kansliets personal. Vi poliker får inte gå in och lägga sig i tjänstemannaärenden! Men visst är det olyckligt!

15:52, 4 May 2017

Maria: Läser du, eller någon i styrelsen, ens dokumenten som ni behandlar på styrelsemöten? Du har ju godkänt underlag för parlamentsbyggnaderna och på plenum i Trondheim framkom det att dokumentet var pinsamt undermåligt.

Håkan Jonsson: Underlaget var definitivt inte undermåligt utan det mest genomarbetade materialet inför ett beslut om parlamentsbyggnade.

15:53, 4 May 2017

Same Ätnam: Ni har haft många möten med ministrar och så vidare. Ni har inte så många möten med samiska organisationer, verkar de tycka. Ni gillar verkligen att gå på fina middagar med höga herrar och vill att organisationerna ska sitta vackert på sin plats?

Håkan Jonsson: Sittande styrelse har, i motsatts till tidigare styrelser, infört en sk konsultationsordning med bla riksorganisationer. Så det påstååendet är inte korrekt!

15:54, 4 May 2017

undrande icke same: Varför har du motarbetat renskötseln i sorsele kommun så mycket under alla dessa år, främst då inom Grans Sameby?

Håkan Jonsson: Kom med något konkret , eljest var tyst..

15:56, 4 May 2017

Maria: Du ljuger. Underlaget saknade ju helt Malå, det var alltså inte komplett på något sätt.

Håkan Jonsson: Malå hade valt att publicera med bilder istället för med text, något som inte var efterfrågat.

15:57, 4 May 2017

Stefan: Du hade bråttom att godkänna Nordisk Samekonvention. Regeringen ville ha den fort så du tänkte inte ödsla tid på att ta in det samiska samhällets synpunkter. Varför så bråttom, du verkar bry dig mer om Alice Bah Kunhke än om Sápmi?

Håkan Jonsson: nej jag bryr mig om hela det samiska folket, och att hela tiden skjuta på förbättringar som skulle leda till att folkrätten efterlevs finns ingen anledning att göra.

15:58, 4 May 2017

Oroad: Om min fråga om Torps utredning. Då är du ju emot centrala delar i utredningen, då kan man ju bara lägga ner den.

Håkan Jonsson: Torps utredning har många bra saker, bland annat att alla samer som är med i röstlängden ska kunna bli med i en sameby. Men visst vissa delar måste ses över!

15:59, 4 May 2017

kritiker: Du lanserade arealstöd för rennäringen på minidebatt i måndags. Det är rakt av Guovssonástis förslag som du pratade om. Ni har visst ingen egen rennäringspolitik?

Håkan Jonsson: Det förslaget lanserade både jakt- och Fiskesamerna och Guovssonasti redan i början av 2000 -talet men mottogs tyvärr inte av övriga partier!

16:01, 4 May 2017

sara: läser på internet i ett pressmedelande av Guovssonásti att ni kopierar andra partiers programfrågor angående renskötseln, varför gör ni så och har ni inget eget om renskötseln

Håkan Jonsson: Vet inte vem som kopierar vem, men faktum är att alla partier i sametinget verkar ju vara eniga om vad som krävs för att förbättra förhållandena inom rennäringen.

16:03, 4 May 2017

Ove Suorra: Vem anser du som samebymedlem, det finns väl olika klasser på dom

Håkan Jonsson:
Menar du idag eller i en framtida öppen sameby?

16:03, 4 May 2017

oroad áhkku: Hur har ert parti tänkt göra med nedläggningen av Dearna sameskola?

Håkan Jonsson:
Kommer inte att ske om JOF är i den politiska ledningen!

16:04, 4 May 2017

Maria: Men ändå satt allmänheten utan informationen. Den presenterades aldrig för plenum och folket.

Håkan Jonsson: Nu måste du nog precisera frågan eller påstååndet!

16:06, 4 May 2017

Nicklas: Hur mycket mer pengar har ni jämfört med de övriga partierna?

Håkan Jonsson: Ingen aning, men partistödet utgår från antalet mandat och en grundpott! men till skillad från andra partier har vi 6-700 betalande medlemmar och det ger ett bra tillskott i kassan, och det är vi jättetacksamma för!

16:07, 4 May 2017

Undrande: Vad menar du mer att Girjasmålet inte var bra för alla samer? De var ju ett jättestort steg framåt!

Håkan Jonsson: Motfrågan måste då bli, vad förbättrar det för de samer som idag är utanför samebyarna?

16:08, 4 May 2017

Välkomnar svar: P-O Nutti sa igår att det inte finns något som säger att det inte finns möjlighet för samer att komma in i samebyarna. Vad säger du om det?

Håkan Jonsson:
Ja det säger ju allt om hur samebyarna hanterar de samer som är utanför samebyarna! Det finns vissa samebyar som anamar det men ocks de som har helt stängda murar! Därför måste det finnas en övergripande bestämmelse över hur nmedlemskapantagningen ska gå till!

16:10, 4 May 2017

Undrande: Ja, men måste man inte ta ett steg i taget för att alla samer ska få lika rättigheter?

Håkan Jonsson: Jo det är helt rätt, man måste inom en sameyby se över hur markerna tidigare nyttjats, vilt och fiskestammarnas storlek, behov, antal medlemmar medmera mm. Man får heller inte förstöra befintlig kultur, det vore ödesdigert!

16:12, 4 May 2017

Karl: Om renskötselns rättigheter ska bli hela samiska folkets. Bör inte då samiska markägares rättigheter också bli hela det samiska folkets? Det är ju mark som användts av urminnes hävd.

Håkan Jonsson: I många fall, i speciellt Västerbotten, är det samer som insynat sitt lappskatteland så det skulle i många fall lösa sig naturligt! I övriga fall bör det bli som frågeställarens!

16:14, 4 May 2017

David Rydenfalk: Då är chatten med Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna slut. Tack för alla frågor ni skickade in! På måndag är vi tillbaka med en ny partiledarintervju. Då frågar vi ut Samiska folkomröstningspartiets Lars Wilhelm Svonni.

16:15, 4 May 2017

Håkan Jonsson är alltså en av Sametingets riktiga veteraner. Han är tillsammans med kandidaterna Stefan Mikaelsson, Lars Wilhelm Svonni och Lars-Jon Allas de enda som suttit i Sametinget sedan starten 1993.

För Jonsson och Jakt-och fiskesamerna har arbetet i Sametinget i tjugo år handlat om att gå i opposition.

Men efter valet 2013 fick Jakt- och fiskesamerna för första gången ta på sig ledartröjan.

Partiet ingick en samverkan med Samerna och Albmut och med stöd av dessa bildat styrelsemajoritet med Landspartiet svenska samer och Min geaidnu.

Nu går partiet till val med följande målsättning:

Vi vill att alla samer på riktigt ska ha rätt att nyttja land och vatten i sina traditionella marker. Under mandatperioden vill vi att Sametingets juridiska utredning om samisk rätt till land och vatten, Ny samepolitik, ska vara förankrad bland samerna och även bli svensk lag. Sametinget ska utarbeta föreskrifter för hur rätten till land och vatten för alla samer ska brukas.

Läs mer om partiet.

Fakta Håkan Jonsson

Namn: Håkan Jonsson
Partiledare för: Jakt- och fiskesamerna
Yrke: Heltidspolitiker
Ålder: 57 år
Bor i: Sorsele
Min hjärtefråga: Min hjärtefråga är att alla samer ska värderas lika och att en ny lagstiftning ska möjliggöra att alla samer ska ha rätt att nyttja våra förfäders land och vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".