Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sámediggi/Sametinget

Skerks löneklipp - tjänar dubbelt så mycket

Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 05.53
Skerk: Det går inte att göra det här jobbet på deltid
(2:12 min)
Josefina Skerk efter mötet med expertkommittén i Kiruna. Foto Mikaela Sjöstedt/ Sameradion & SVT Sápmi
Josefina Skerk. Foto Mikaela Sjöstedt/ Sameradion & SVT Sápmi

Sametingets styrelse motiverar löneförhöjningen med ökad arbetstid för vice styrelseordförande Josefina Skerk. Men beslutet ifrågasätts inom styrelsen.

Två lönehöjningar på drygt ett år utgör totalt nästan 30 000 kronor mer i månaden - vilket är en fördubbling av Josefina Skerks lön.

Styrelsekollegan Christina Åhrén, Min Geaidnu, är kritisk och har reserverat sig mot det senaste beslutet.

– Jag tror att vanliga människor tänker precis som jag, vad i hela friden gör människan, vad exakt ska hon göra i år som hon inte gjorde ifjol? Det skulle jag vilja ha ett svar på, jag inte fått ett tillfredsställande svar på det, säger Christina Åhrén.

2015 tjänade Josefina Skerk drygt 26 000 kronor i månaden, till 2016 höjdes lönen till 35 000 kronor. Det beslutet motiverades med att hon tidigare följt prisbasbelopp men att det nu ändrades till att istället följa inkomstbasbelopp, vilket är den lönemodell som styrelseordföranden Håkan Jonsson följer.

Nu inför 2017 har Josefina Skerks lön höjts igen, till 55 000 kronor i månaden. Höjningen motiveras med att hon nu ska gå upp i arbetstid och jobba 90 procent istället för 60 procent.

Josefina Skerk säger att hon i realiteten har jobbat i princip heltid sen hon fick uppdraget. Men enligt henne har det inte funnits pengar för att hon skulle kunna ha samma lön som andra, eller för att hon skulle kunna gå upp i arbetstid till 90 procent.

 – Det är väl egentligen därför, det speglar verkligheten, det går inte att göra det här jobbet på deltid, det ringer hela tiden, det mejlas hela tiden. På kort varsel får man på fredag höra att ministern vill träffas på måndag, då ska man slänga sig iväg till Stockholm, man ska vara borta någon vecka då och då, så det blir ett heltidsjobb, säger Josefina Skerk.

Har ni kollat på vad ni måste skära ner på när du ska få högre lön?

– Men vi har ju just fått två miljoner mer för att kunna jobba politiskt. Då har styrelsen prioriterat att man ska ha en till politiker som jobbar nittio procent för att kunna vara en del i alla de här processerna, säger Josefina Skerk.

Men Christina Åhrén, partiledare i Min Geaidnu som sitter i Sametingets styrelse har alltså reserverat sig mot styrelsens beslut, som innebar ökad arbetstid och högre lön till Josefina Skerk.

Åhrén menar att annat får stryka på foten nu.

– Vi har inte direkt sparat någonstans, men vi har låtit bli att satsa på saker som jag tänker att vi kunde lagt pengar på istället; sanningskommissionsarbetet, där har vi en grupp som ska jobba med den, etiska rådet hade kunnat fått mer pengar, vi vet att rennäringsnämnden har lite pengar, så vi hade kunnat omfördela budgeten till det, säger Christina Åhrén.

Men Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson försvarar beslutet och menar att arvodeshöjningen till Josefina Skerk kommer ge resultat i just sådana satsningar som Christina Åhrén pekar på.

– Man ser att det är stor skillnad på resultatet då hon jobbar mer. Vi har sanningskommission, etiska rådet, framtida samepolitik. Vi har en mängd olika frågor som ligger i luften nu och jag själv som heltidsarvoderad hinner inte riktigt med, säger Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".