Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kirunas bläckhorn - hus med historia

Publicerat måndag 24 april kl 11.33
1 av 3
Ett av Kirunas 43 bläckhornshus. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
2 av 3
Ett av Kirunas 43 bläckhornshus. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
Curt Persson, forskare i historia (LTU)
3 av 3
Curt Persson, forskare i Historia (LTU). Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Nu står de tre första bläckhornshusen uppallade på bolagsområdet i Kiruna, för att räddas till eftervärlden när gruvan expanderar. Curt Persson, forskare i historia vid LTU berättar om bostäderna som byggdes till gruvarbetarna för över 100 år sedan.

Bläckhornen som de kallas byggdes ursprungligen som tjänstebostäder för gruvarbetarna och trots att de är över 100 år gamla så är de fortfarande i fint skick, säger Curt Persson, forskare i Historia vid Luleå tekniska universitet (LTU).

- Det som också är gammalt förutom husen är ju infrastrukturen som hör till de här byggnaderna såsom vatten, avlopp och elförsörjning. Nu när man flyttar ett hus har man möjlighet att göra en helt ny infrastruktur och på det sättet förbättra husets livslängd och tekniska status.

Bläckhornen som är ritade av arkitekten Gustav Wickman fick sitt namn eftersom de liknade stål- och fjäderpennornas bläckbehållare som var gjorda av horn. Curt Persson berättar att det finns liknande byggnader med samma planlösning i andra brukssamhällen som till exempel i Bergslagen, men att de tyvärr har rivits.

Att flytta Bläckhornen var ett av de krav som Kiruna kommun hade på gruvbolaget LKAB, på grund av dess kulturhistoriska värden, skriver LKAB på sin hemsida.

- De bläckhorn som hade färre antal lägenheter var ämnade för tjänstemän. Medan de bläckhorn som byggdes längre in i bolagsområdet som kallades för Sibirien, hade fler lägenheter. Det var en oskriven regel att man hade inneboende ungkarlar, som man höll mathållning för så man var flera familjer i samma lägenheter ofta, säger Curt Persson.

Bläckhornen byggdes i LKAB:s eget bostadsområde på ca 240 hektar. Bostadsområdet skilde sig ifrån övriga samhället genom att det var fritt ifrån byggnormer så man kunde satsa på hög kvalitet och ganska fina byggnader från början, berättar Curt Persson.

- Kraven var att det skulle vara stora lägenheter. Det skulle vara en bra miljö inne i husen men också runt om husen, alltså mycket luft kring husen med stora gårdar, så att man kunde ha ett bra liv, inte bara inne i husen utan också mellan husen.

Curt Persson berättar att bläckhornen byggdes på grund av bostadsbristen och att Kiruna som stad expanderade kraftigt.

 - Det är sanna berättelser som vi även har nu på 2000–talet - bostadsbrist som gör att man försöker lösa det så gott man kan, säger Curt Persson (LTU).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".