Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
New York

Urfolk i fokus på FN:s högkvarter

Publicerat måndag 24 april kl 14.36
Fn byggnaden där Permanent forum hålls två veckor framåt
Fn byggnaden där Permanent forum hålls två veckor framåt Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi

Idag inleds årets Permanent Forum i New York. Tusentals representanter från urfolk runt om i världen samlas för att diskutera viktiga frågor under de kommande två veckorna.

I år kommer fokus att ligga på urfolksdeklarationen. Det är tio år sedan deklarationen antogs i FN:s generalförsamling och det uppmärksammans både i urfolksforumet och i ett så kallat högnivåmöte i generalförsamlingen imorgon.

Där kommer man att prata om vad man åstadkommit under de tio år som gått men även om de utmaningar som finns framöver för att implementera deklarationen i länder där urfolken lever.

Representanter från Sveriges riksdag finns på plats under årets permanent forum. Enligt uppgifter är det en delegation på plats med representanter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Även kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnkes statssekreterare Per Olsson Fridh finns på plats fram till onsdag.

Från samiskt håll deltar bland andra representanter från de tre Sametingen i Norge, Sverige och Finland samt Samerådets president Åsa Larsson.

Situationen för mänskliga rättighetsaktivister kommer också att vara i fokus under årets permanenta forum. De som kämpar för urfolksrättigheter och mänskliga rättigheter blir ofta förföljda och hotade och under 2016 blev 281 personer av dessa dödade.

Den frågan kommer att diskuteras under samtal med FN:s specialrapportör i urfolksfrågor, Victoria Tauli-Corpuz, i början på nästa vecka.

Filmen Sameblod som rönt stora framgångar kommer att visas idag i New York i samband med permanent forum på Scandinavia House. I samband med detta hålls ett panelsamtal med bland annat Sametingets vice styrelseordförande Josefina Skerk och statssekreterare Per Olsson Fridh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".