Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Skogssamerna sist ut i utfrågningarna

Uppdaterat tisdag 9 maj 2017 kl 06.27
Publicerat måndag 8 maj 2017 kl 18.52
Partiledarintervju med Jan Rannerud
(30 min)
Jan Rannerud, partiledare Skogssamerna.
Jan Rannerud, partiledare Skogssamerna. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi

Våra partiledarintervjuer börjar nå målsnöret. Sist ut är Skogssamerna och Jan Rannerud.

David Rydenfalk: Välkommen till chatten med Vuovdega-Skogssamernas partiledare Jan Rannerud. Han sitter nu redo framför datorn på vår redaktion i Arvidsjaur. Chatten är öppen fram till 16.15.

15:45, 9 May 2017

Undrande: Vad har ni gjort konkret under den senaste mandatperioden som specifikt haft betydelse för att stärka den skogssamiska rättighetsfrågan? Ange gärna vilka motioner ni lagt eller frågor ni lyft i styrelsen medans ni satt där.

Jan Rannerud: Alldeles för lite men vi samepolitiker måste se till helhete

15:52, 9 May 2017

Undrande: Sameradion har lyft fram en del ur ert valprogram där det står att "Vi som leder partiets arbete och kandidaterna på partiets listor samt våra väljare står för en samisk samhällssyn som formats av den utsatthet och marginalisering som samer nedanför odlingsgränsen tvingats leva i." Vad består den samhällssynen i? Vad är skillnaden gentemot de samer som finns ovan odlingsgränsen? Utsatthet och marginalisering framställs som att det endast drabbat skogssamer så ett svar önskas.

Jan Rannerud: Fortsätter på förra frågan först. Ser till hela sapmi men bevakar det skogssamiska perspektivet i alla frågor.
Till Undrande:Skillnaden mellan ovan och nedan odlingsgränsen är att vi i lappmarken hela tiden möter alla intrång först och saknar det lilla skydd för markerna som finns ovan gränsen.

15:55, 9 May 2017

tobbe: Ni skriver i valprogrammet att ni vill stärka sametingets språk- och kulturpolitiska roll - låter bra, men kan du mer konkret säga hur ni vill göra det?

Jan Rannerud:
Genom att verka för att alla samiska språk får resurser att utvecklas. Språket är en viktig grund för ett urfolk.
Det är viktigt att staten genom att uppfylla rätten till självbestämmande även ger anslag till detta.
Förvaltningskommunerna ska ges stöd för att öka användningen av språket i förskolorna.

15:59, 9 May 2017

Ny samepolitik: Ny samepolitik menar du är viktigaste frågan. Varför sätter ni er inte ner och pratar med varandra om jakt och fiskerätt till alla i så fall?

Jan Rannerud:
Det viktigaste är att de berörda pratar med varandra. Det måste förutsätta att befintliga rättigheter inte urholkas.

16:01, 9 May 2017

Flyttsame: I ert valprogram skriver ni” Alla samer i hela Sápmi behövs och endast tillsammans är vi starka nog att lyckas med det samiska samhällsbyggandet för samerna som ett folk i fyra länder” Jag tolkar det som att endast det samer som bor i Sápmi behövs . . . ”Alla samer i hela Sápmi” kan jag inte tolka på annat sätt. Varför anser ni att vi samer utanför Sápmi inte behövs?

Jan Rannerud:
Det anser vi inte. Vi anser att alla behövs även om man är bosatta utomlands eller utanför Sápmi. Du kanske förväxlar det med renskötselområdet.

16:04, 9 May 2017

fina ord men.....: Ni vill uppnå en hel radda fina saker och sen säger ni att ni vill uppnå det genom ett ökat samiskt självbestämmande – men hur ska sametinget få det ökade självbestämmandet hade ni tänkt?

Jan Rannerud: Självbestämmande är ett fint ord men det krävs ändå att staten ger oss den rätten. Annars får den inget innehåll.

16:05, 9 May 2017

Skogssame: Hur tycker du ni har lyckats som oppositonsparti?

Jan Rannerud: Svårt för mig att bedöma. Att vara i opposition är ju lite som att vara tvärsemot :)

16:06, 9 May 2017

nyfiken: Stefan Mikaelsson svek ju partiet och gick till MG inför förra valet – men som det verkar är han förlåten och har fått plats högt upp på era listor – hur gick det till egentligen, det verkar ju konstigt – eller ska man tolka det som att ni och MG har samma politik så det spelar ingen roll för er om han är med där eller här?

Jan Rannerud:
Det finns ett talesätt att gräset inte är grönare på andra sidan.
Men vi utesluter ingen så du får nog fråga honom.

16:08, 9 May 2017

fina ord men....:: Så då ska man förstå er politik som att om inte staten ger er mer självbestämmande så blir det inget av Skogssamernas visioner?

Jan Rannerud:
Visioner är just det men vi jobbar ändå för att uppfylla dessa.

16:09, 9 May 2017

Skogssame: Om ni som oppositionsparti inte skriver så många motioner. Hur ska ni då få igenom er politik?

Jan Rannerud:
För mig är det ett stort problem att motioner inte verkställs så det betyder att det är ett dåligt sätt att få igenom vår politik.

16:11, 9 May 2017

Flyttsame: Jag citerade er valprogram och där står ”Alla samer i hela Sápmi behövs” Kanske har ni ett otydligt program…

Jan Rannerud:
För mig är Sápmi stort och större än renskötselområdet.

16:12, 9 May 2017

Renskötarpytt: Ni är ju ett utpräglat renskötarparti, men säger samtidigt att ni har många andra som röstar på er. Hur går det ihop? Vilka är det då som röstar?

Jan Rannerud:
De som påverkas av samepolitiken är inte bara renskötare utan även familjmedlemmar som lämnat.

16:14, 9 May 2017

Jan: Hur länge ska du vara kvar som partiledare i skogssamerna?

Jan Rannerud:
Vet inte även om jag lyft denna fråga i partiet. Det vore trevligt med unga engagerade som bultar på dörren. Ser gärna en föryngring även på denna post.

16:15, 9 May 2017

David Rydenfalk: Då är chatten med Jan Rannerud i Vuovdega-Skogssamerna slut. Tack för alla frågor ni skickade in! Och det var den sista av våra nio partiledarintervjuer. Om du vill veta med om partierna, kolla in t.sr.se/Oddabot. Fråga boten om det parti du vill veta mer om.

16:16, 9 May 2017

Jan Rannerud leder sedan 2012 oppositionspartiet Vuovdega-Skogssamerna. Han gjorde sin första valrörelse för partiet 2013 och frågan nu ut för andra gången i en partiledarintervju.

Rannerud är renskötare i Malå skogssameby och partiets kärnväljare är också knutna till den skogssamiska kulturen. 

Så här skriver partiet i sitt program:

Partiets identitet och kärna är de samer som bor och/eller har sina rötter inom skogssamiskt område. Vi som leder partiets arbete och kandidaterna på partiets listor samt våra väljare står för en samisk samhällssyn som formats av den utsatthet och marginalisering som samer nedanför odlingsgränsen tvingats leva i.

Fakta Jan Rannerud

Namn: Jan Rannerud
Partiledare för: Vuovdega/Skogssamerna
Yrke: Renskötare
Ålder: 62 år
Bor i: Malå
Min hjärtefråga: Renskötsel. Vi måste bibehålla en levande renskötsel som kan existera på våra villkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".