Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Han tror utökade kontroller ger länsstyrelsen mer kunskap om renskötseln

Publicerat tisdag 25 april kl 05.17
Jakob Nygård: Då kanske dom får mer förståelse hur allting hänger ihop
(1:21 min)
Jakob Nygård. Foto: SVT
Jakob Nygård, ordförande i Sirges Sameby. Foto: SVT

Sirges samebys ordförande Jakob Nygård välkomnar länsstyrelsens besked om skärpta djurskyddskontroller.

Det här är något som välkomnas av Jakob Nygård, ordförande i Sirges sameby - han tror att det också leder till att länsstyrelsen får större kunskap och förståelse för rennäringens villkor.

- Det är väl bra, de har ju redan påbörjat det, de har varit och gjort kontroller hos oss under vintern, säger Jakob Nygård.

Varje år utför länsstyrelsen regelbundna planerade kontroller på djurhållning av lantbrukets djur, hästar samt ren för att kontrollera att djuren har det så bra som lagen kräver.

Nu ska länsstyrelsen i Norrbotten utöka och skärpa sina djurskyddskontroller när det kommer till renskötseln. Det säger Anna Modig, enhetschef för djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen. 

- Då jordbruksverket är en central myndighet som styr inriktningen på länsstyrelsens djurskyddskontroll och där har det nu en målsättning att vi ska prioritera lantbrukets djur,  men där ser vi att renarna är en stor del av de djur som finns i Norrbotten och vi behöver göra fler kontroller där, säger Anna Modig.

Och Sirges ordförande Jakob Nygård tycker alltså att det här är bra och han menar också att det leder till att länsstyrelsen får en större kunskap och förståelse för renskötseln.

- Ja de måste väl göra platsundersökningar och framförallt kommer de att lära sig om rennäringen och renskötseln hur den fungerar och det är ju jättebra, då kanske dom får mer förståelse hur allting hänger ihop, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".