Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Giron/Kiruna

Skoterförbud i Kiruna rör upp heta känslor

Publicerat tisdag 2 maj 2017 kl 08.40
1 av 4
Skoterförbudsskylt. Foto: Patrik Qvicker/ SVT
2 av 4
Foto: Patrik Qvicker/ SVT
Kristina Zakrisson, S och kommunalråd. Foto Ida Mikko
3 av 4
Kristina Zakrisson, S och kommunalråd. Foto Ida Mikko
Niila Inga, ordförande Laevas sameby
4 av 4
Niila Inga. Foto: Stefan Karlsson / Sameradion & SVT Sápmi

Det är en delvis hård diskussion som pågår bland invånare i Kiruna kommun, om huruvida skoterförbudsområden till skydd för rennäringen behövs eller inte.

Vad tycker du, borde frågan om skoterförbud lyftas till en myndighet istället för till kommunen?

Under våren har det varit en hård diskussion bland invånare i Kiruna gällande skoterförbud. Många tycker att det är väldigt långa skoterförbud och menar att samebyarna bara vill stänga av fjällvärlden för icke renskötare.

- Vi landsbygdsbor som bor här uppe, vi har fått enorma restriktioner, alltså vi får ju knappt röra oss idag, säger Göran Johansson ordförande för Kvänernas förbund i Norden.

Han menar att man bor i norra Sverige för att man har ett visst intresse att röra sig i fjällvärlden och naturen. Och att dagens skoterförbud är alldeles för långa och rör ett alldeles för stort område. 

- Vi accepterar inte att man som idag i stort sett hela vårvintersäsongen förbjuder folk att vistas i svenska fjällvärlden, för svenska fjällen den tillhör oss alla, säger Göran Johansson. 

Men tänker du att samebyn gör ansökningar fast det inte behövs?

- Ja, det inställningen har vi, alltså som det är nu. Under våren när vajorna ska kalva så accepterar vi och förstår fullt ut att man ska ha förbudsområden, säger Göran Johansson.    

Niila Inga är ordförande för Leavas sameby och han menar att samebyarna måste söka skoterförbud tidigare för att vintrarna blivit sämre nere i skogen och att klimatet är förändrat. Renarna börjar vandra upp till fjälls tidigare och det innebär att skoterförbuden förlängs. 

Han är också kritisk till att det är kommunen som beslutar i dessa frågor, eftersom han menar att det kan bli en valfråga. Han anser att frågorna om skoterförbud bör lyftas till en myndighet. 

- Jag anser att det här inte ska ligga på kommunal nivå, där förtroendevalda politiker är rädda att förlora röster om man tar ett beslut som går emot majoriteten i kommunen. Så det här måste lyftas upp på myndighetsnivå istället, säger Niila Inga. 

Kristina Zakrisson är kommunalråd i Kiruna och hon tror inte att diskussionen minskar bara för att frågan skulle lyftas bort från kommunen till en myndighet. Hon tror att en dialog mellan de berörda parterna är en lösning. 

- Jag tror inte att en myndighet har större kunskap än oss som bor och verkar här lokalt. Och när vi får ansökan av samebyarna så kommer ju representanter och berättar ganska ingående för oss när det gäller rennäringen. När det gäller skoteråkning har vi kunskap och en handläggare på de frågorna. Så jag tror inte att ren faktakunskap hjälper upp frågorna särskilt mycket, utan det handlar om dialog, säger Kristina Zakrisson. 

Från samiskt håll finns det farhågor att det här blir populism och en valfråga där man fiskar röster?

- Då kan man titta på alla de överklagningarna som kommit när vi antagit skoterförbud, så skulle vi vara populistiska så skulle vi tillmötesgå opinionen. Och det kan man inte påstå att vi gjort, säger Kristina Zakrisson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".