Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
New York

Per Olsson Fridh: Samekonventionen skulle ge skydd för rättigheter

Publicerat onsdag 26 april kl 15.52
Per Olsson Fridh: Det första juridiskt bindande dokumentet
(7:19 min)
Per Olsson Fridh och Josefina Skerk
Statsekreterare Per Olsson Fridh och sametingets vice ordförande Josefina Skerk Foto: Anna Sunna

Urfolksdeklarationen har haft olika positiva effekter för urfolk runt om i världen. Sametingets vice ordförande Josefina Skerk ser flera positiva effekter.

- Om man kan se att staten tog på sig skyldigheten att skriva in i grundlagen att vi är ett folk så är väl det en positiv följd, i övrigt kan man väl egentligen se att positiva effekter har varit trycket från omvärlden på Sverige genom den här deklarationen, säger Josefina Skerk.

Statssekreteraren hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är Per Olsson Fridh och han finns på plats i New York under permanent forums första vecka. Även han säger att den kraftfullaste förändringen sedan deklarationen trädde i kraft är att samerna är ett folk.

 - Vi har satt upp målsättning och många processer har startats och en del är kvar innan de har kommit i mål som Nordisk samekonvention och konsultationsordningen men jag tror att deklarationen har hjälp till med att få upp lite fart, säger Per Olsson Fridh.

Sverige ses inom FN många gånger som ett föregångsland i arbetet med mänskliga rättigheter. Men trots detta får Sverige kritik för sitt arbete med samernas rättigheter. Och arbetet med implementeringen av urfolksdeklarationen går långsamt och tar tid, men arbetet med nordisk samekonvention skulle betyda mycket för samiska rättigheter.

 - Det skulle vara det första jurdiskt bindande dokumentet om samiska rättigheter som Sverige skulle binda sig till och det är ett steg framåt och betyder ett starkare skydd för rättigheterna, säger Olsson Fridh

 - Vi får ta det här steg för steg vi måste bygga en dialog med regeringen och vi måste använda världsamfundet som ett påtrckningsmeddel. Samer lokalt måste fortsätta engagera oss och sametinget behöver göra ett ännu bättre arbete säger Josefina Skerk, sametingets vice ordförande

Anna Sunna
anna.sunna@sverigesradio.se

Jenny Israelsson Skoglund
jenny.israelsson-Skoglund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".