Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Han ger receptet till att förverkliga FN:s urfolksdeklaration

Publicerat tisdag 2 maj 2017 kl 05.30
Chief Wilton Littlechild: Väldigt viktig att vi ledare fortsätter kräva erkännande för våra rättigheter
(1:59 min)
Chief Wilton Littlechild är en av tre jurister som lett Sannings- och försoningskommisionen i Kanada. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
Chief Wilton Littlechild. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi

Vänta inte med att använda urfolksdeklarationen tills staten har implementerat den, det rådet ger den internationelle urfolkstoppolitikern och juristen Chief Wilton Littlechild.

Kanada var en av de sista länderna att ge sitt stöd till FN:s deklaration om urfolkens rättigheter. Det var så sent som för två år sedan, men nu jobbar de med att implementera deklarationen i landets konstitution.

Men att Kanada tog så lång tid på sig att godkänna deklarationen har inte varit något hinder för landets urfolk. Chief Wilton Littlechild är jurist med flera år bakom sig som kanadensisk parlamentariker och har fyrtio års erfarenhet av FN berättar att landets olika urfolksstammar tidigt tog in urfolksdeklarationen i de egna lokala grundlagarna.

- Vi väntade inte på att Kanada skulle ratificera deklarationen, utan vi gjorde det själva, säger han och berättar hur de arbetade på flera plan, dels genom att utbilda ledarna och skriva in deklarationen samt även ILO:s konventionen nummer 169 och FN:s barnkonventionen i den egna konstitutionen.

- Så när vi nu diskuterar utbildning och hälsa så kollar vi vad är standarden vi ska nå upp till, vad står det i deklarationen om utbildning, vad säger barnkonventionen, säger Wilton Littlechild

Inom själva FN-systemet tillämpas urfolksdeklarationen relativt frekvent, bland annat i klimatarbetet och biologiska mångfaldsarbetet. Flera röster säger att utmaningen nu är att implementera deklarationen nationellt, att länderna tar in den i lagstiftningen.

- Jag tycker att det är väldigt viktig att vi ledare fortsätter kräva erkännande för våra rättigheter, det är en sak att antagit det på papper och en annan att kämpa för genomförandet. När regeringar ändrar i lagarna så bör de se hur det överensstämmer med FN:s urfolksdeklaration, säger Littlechild.

FN:s urfolksdeklaration är den deklaration i FN som tagit längst tid att arbeta fram från förslag till att godtas av generalförsamlingen, och på frågan ifall processen att implementera, alltså att förverkliga den nationellt världen ska bli lika långdragen svarar Wilton Littlechild att nej, det tror han inte.

- Argumentationen är klar och rättigheterna finns där redan, nu tror jag att urfolken och staterna ska jobba tillsammans för att genomföra den, precis som deklarationen i grund och botten uppfodrar oss att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".