Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dearna/Tärnaby

Oro för sameskolans framtid

Publicerat torsdag 27 april kl 15.16
Dearna sámeskuvla
1 av 2
Dearna sámeskuvla. Foto: Jenny Israelsson Skoglund/ Sameradion&SVT Sápmi
Anders Östergren, Tärnaby
2 av 2
Anders Östergren, Tärnaby Foto: Jenny Israelsson Skoglund/ Sameradion&SVT Sápmi

Dearna sameskola är dyr i drift på grund av lågt elevantal. Skolan har just nu nio elever och tre barn i förskolan. Föräldrarna är oroliga att den enda sameskolan i sydsamiskt område kommer läggas ner.

- Det finns väldigt få samiska miljöer, här i Tärna är skolan en väldigt tydlig fast punkt, den vill vi givetvis ha kvar. Vi föräldrar ser att man kan utveckla den mer istället än att gå åt andra hållet, säger föräldern Anders Östergren. 

I februari beslutade nämnden för Sameskolstyrelsen att titta på hur Dearna sameskolas verksamheter ska drivas vidare och i vilken form, bland annat ta kontakt med Storumans kommun. I 2016 hade Sameskolstyrelsen underskott på flera miljoner kronor och nu ser man över alla ekonomiska kostnader, dit hör även hyreskostnader. 

- Det enda som nämnden beslutat om är att säga upp kontrakten för nästa år.

Just nu är Dearna sameskolas lokaler för stora för tolv barn. Man ska säga upp hyresavtalen men tf skolchef Annechatrin Branden säger att skolan behöver inte flytta innan 2019. Men skolchefen betonar att det inte handlar om att lägga ner skolverksamheten.

- Det enda som nämnden beslutat om är att säga upp kontrakten för nästa år då man tycker att vi har för mycket lokaler i jämförelse med elevantal. Det är ett led att vi ser över alla ekonomiska kostnader och därav hyrorna för de fastigheter vi har i dagsläget, som vi hyr av nya hyresvärden Offentliga hus. Husen är från 40-talet, gamla nomadskolor och inte ändamålsenliga.

Är tio elever alldeles för lågt för att ha igång en skola? 

- Ja det är alldeles för lågt antal elever. Skolan har varit fantastiska på att försöka få fler elever till skolan och förskolan. Men det är för lite antal elever av vad som krävs att dra runt en skola, säger tf skolchef Annchatrin Branden. 

- Vi vill att man ska utveckla och utöka verksamheten. Här skulle man kunna ha till exempel språksamlingar och språkbad och försöka kombinera lärartjänster med annat och satsa på skolan för det är den enda i sydsamiskt område, säger Anders Östergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".