Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Giron/ Kiruna

Naturbevakare menar att skotertrafiken måste regleras

Publicerat onsdag 3 maj 2017 kl 09.10
1 av 2
Lasse Olsson, naturbevakare
2 av 2
Lasse Olsson. Foto: Stefan karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi

Lasse Olsson har lång erfarenhet som naturbevakare och har sett en stor ökning av skotertrafik. Han tror att man måste reglera skotertrafiken för att komma åt problemet med skoterkörning i förbudsområden.

Lasse Olsson jobbar som naturbevakar i Kirunafjällen och har gjort det sedan 1981. Han har genom åren sett en ökning av skotertrafik. 

- Men sen jag började jobba här, det går inte att jämföra på samma månad ens en gång, det är en enorm ökning. Vi ser också att det ökar sakta men säkert, säger Lasse Olsson.

Han jobbar tillsammans med polisen för att kontrollera stora områden, där bland annat Abisko nationalpark ingår. Och han menar att det förekommer mycket skoterkörning i förbudsområden.

- Dom måste ju träffa någon av oss eller en polis. Och den risken är väl inte så där jävla stor. Det är ju stora ytor det handlar om så nog försöker vi hålla efter dom, säger han.

Han tror inte att människor som kör i förbudsområden gör det för att vara elaka mot renägare eller renar, utan att det handlar om okunskap om renskötseln och renarnas beteende.

Naturbevakaren Lasse Olsson ser också att det förekommer en annan typ av skoterkörning som blivit vanligare i och med att skotrarna utvecklas till större och starkare maskiner. Nu är det många som kör skoter i lekande syfte och inte bara för naturupplevelsen. Vid Riksgränsen menar han att det är svårt att ens hitta djur längre.

- Det är massor av spår, hur mycket som helst. Runt Riksgränsen är det ett crescendo, det är alldeles hejdlös körning. Så där finns inte ens ripor kvar utan det är en jättelik racerbana, säger Lasse Olsson.

Han menar att det inte räcker som det är idag trots att böterna är dryga. Idag får man dagsböter om man blir påkommen att köra i ett förbudsområde och de kan handla om tiotusentals kronor. Men trots det avskräcker det inte skoterförare. 

- Det måste nog kanske till en reglering av all skotertrafik i Sverige. För att fortsätter det att öka på det här viset, så har vi snart inga orörda fjäll kvar, säger Lasse Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".