Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kräver mer av regering och riksdag för bättre undervisning

Publicerat fredag 28 april kl 11.31
Marita Stinnerbom på plenum i Trondheim
1 av 2
Marita Stinnerbom, partiet Guovssonásti. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Från Sametingets håll riktas man skarpa krav mot regering och riksdag, att agera för att förbättra undervisningen i skolorna.

 – Vi har lärare som inte kan nånting, vi har böcker där det inte står nånting och då är det ju inte konstigt att det blir så här, säger Sametingets vice styrelseordförande Josefina Skerk, Jakt- och fiskesamerna.

Skerk menar att bristande undervisning gör att samhället inte får de verktyg som behövs för att motverka rasism och intolerans. Från Sametingets menar Skerk att man påtalar de här bristerna för regering och riksdag, och kräver bättring.

Enligt Skerk behöver man snabbutbilda lärare om urfolket samernas och de nationella minoriteternas historia. Läroböckerna behöver ses över och sist men inte minst behöver riksdagspolitiker ge en tydlig signal, menar hon.

 – Politiker från riksdag och regering behöver gå ut och säga att det här är kunskap som är viktig att ha, det finns problem med rasism och fördomar i samhället och det måste vi åtgärda bland annat med ökad kunskap.

Guovssonastis partiledare Marita Stinnebom jobbar även som samordnare i Lycksele som är samisk förvaltningskommun.

Hon påpekar att det i skolverkets läroplan är tydligt att skolorna ska lära ut historiska perspektiv om urfolket samerna och de övriga nationella minoriteternas situation i Sverige.

Även Stinnerbom menar att regering och riksdag måste göra mer för att tydliggöra kraven på innehåll i utbildningen. Men hon efterlyser också ett större samarbete med kommunerna.

 – Kommunerna har ju också ett ansvar gentemot samer som urfolk och de övriga nationella minoriteterna, och här kan man samarbeta med kommunerna, för lärarna är ju under kommunernas ansvar och hur uppföljer de att deras lärare faktiskt lär ut, säger Marita Stinnerbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".