Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Dubbelt så många som kandiderar i Vilhelmina

Publicerat tisdag 2 maj 2017 kl 07.26
Tomas Nejne: Samerna börjar att vakna upp
(2:20 min)
Tomas Nejne i Vilhelmina södra sameby Foto: Olle Liman /SVT Sápmi
1 av 3
Tomas Nejne ordförande i Vilhelmina södra sameby Foto: Olle Liman / Sameradion & SVT Sápmi
Eva Hed, kandidat för samiska folkomröstningspartiet i Vilhelmina
2 av 3
Eva Hed, kandidat för samiska folkomröstningspartiet i Vilhelmina Foto: Karen Eira, Sameradion & SVT Sápmi
Ingela Hägglund, kandidat för samiska folkomröstningspartiet i Vilhelmina
3 av 3
Ingela Hägglund, kandidat för samiska folkomröstningspartiet i Vilhelmina Foto: Karen Eira, Sameradion & SVT Sápmi

Inför årets Sametingsval har antalet kandidater på partilistor ökat från nio personer till 17 stycken. Den största ökningen sett till bostadsorter.

Ingela Hägglund som bor i Vilhelmina och är en av kandidaterna till samiska folkomröstningspartiet, hon tror att det beror på att folk har börjat tänka på sin bakgrund.

- Jag tror det är att många börjar att se på sin bakgrund, sen är det många ungdomar som börjar tänka efter vad är det jag har som jag kan se tillbaka till som verkligen är mitt, det som jag har rätt till, säger Ingela Hägglund.

Ingela Hägglund är en av kandidaterna till det nya samiska folkomröstningspartiet säger att hon tror ökningen beror dels på att man vill ha samma rättigheter som renskötande samer, alltså rätten till jakt och fiske. Att det politiska intresset har ökad just i Vilhelmina beror på att det behövs en förändring i sametinget.

- Många vill se en förändring , det måste hända nånting, man kan inte gå i samma hjulspår, att det blir till det bättre, säger hon.

Ingela Hägglund ville vara med i partilistan för samiska folkomröstningspartiet för att hon känner sig vid sidan om, en orättvisa hon vill göra något åt, att alla samer skall ha rätt till jakt och fiske.

Tomas Nejne som är ordförande i Vilhelmina södra sameby kandiderar till samelandspartiet tror att ökningen beror på att folk börjar vakna upp. 

- Samerna börjar att vakna upp och känna att skall vi kunna påverka vår framtid då måste man också jobba på den politiska arenan, det tror jag är största orsaken, säger Tomas Nejne.

Han ser att ungdomen börjar ta sig för mer och mer, det tack vare Sáminuorra som sätter ungdomarna på den politiska arenan. En annan orsak till att så många från Vilhelmina kommun är med i olika partilistor är att om man börjat titta på hur sametinget har fungerat under åren så börjar man fundera på vad det är för lekstuga.

-  Vi har inte råd med lekstugor i våran värld, man måste gå in med både hammare och kofot för att få saker och ting gjorda, man är inte nöjd med sametinget som det ser ut idag, säger Tomas Nejne.

Eva Hed i det Samiska omröstningspartiet tror att intresset har ökat just i Vilhelmina kommun för att man börjar tycka att politik är roligt.

- Ja men det är naturligtvis intresset och man kanske börjar upptäcka att politik är roligt att man ska engagera sig, säger Eva Hed, som är kandidat för samiska folkomröstningspartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".