Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Saknade valprogram upprör sametingsledamot

Publicerat tisdag 2 maj kl 11.29
Ingrid Inga, Samelandspartiet
Ingrid Inga, Samelandspartiet Foto: Maria Dahlgren/SVT Sápmi

I samband med att valmyndigheten skickade ut röstkorten till samtliga väljare, så uppdagades det att valprogrammen saknades. Detta upprör Samelandspartiets ledamot Ingrid Inga, som skriver i ett pressmeddelande att sametingsvalet har havererat.

Trots att det bara är 19 dagar kvar till sametingsvalet så har partiprogrammen som skulle skickats ut till väljarna under vecka 16 fortfarande inte kommit, detta pga. av förseningar i tryckeriet. Sametingets informatör Marie Enoksson bekräftar nu att partiprogrammen ska ha skickats ut i torsdags och bör därför nå väljarna snart. Enligt valnämndens ordförande Signar Holmström, Jakt- och Fiskesamerna (JoF) beror förseningen på att tryckeriet hade tryckt upp för få exemplar av programmen.  

På grund av de försenade valprogrammen så menar Ingrid Inga, ledamot i Samelandspartiet (SaL) i ett pressmeddelande, att Sametingsvalet har havererat. De uteblivna programmen samt tidigare felaktigheter i vallistorna ska enligt Ingas pressmeddelande åsidosätta demokratin och dess spelregler kraftigt. Men valnämndens ordförande Signar Holmström, ser inte hur det kan drabba demokratin, eftersom en liknande försening drabbade väljarna redan under förra valet:

 - Jag håller med om att det givetvis är pinsamt, och det är tråkigt att det här blev försenat, och om det är ett demokratiproblem så var det demokratiska problemet ännu större vid förra valet, säger Signar Holmström.

I pressmeddelandet ifrågasätter också Ingrid Inga (SaL), huruvida Sametingets valnämnd har fullföljt sitt uppdrag, samt om det på grund av detta kan bli aktuellt med ett nyval. Men Signar Holmström (JoF), är inte enig med Inga:

- Valnämndens uppdrag anser jag är fullgjort. Vi har dels beviljat pengar för det här och vi har gett kansliet fullmakt att förhandla med tryckningen. Vi har fungerat administrativt på ett bra sätt. Jag kan inte annat se att valnämnden har gjort det som ankommit oss i det här sammanhanget, säger Signar Holmström.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".