Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#Sametingsvalet2017

Svagt politiskt engagemang i Gällivare

Publicerat tisdag 2 maj 2017 kl 11.27
"

I Gällivare är det få väljare som kandiderar till Sametinget i förhållande till antalet röstberättigande.

Bland de kommuner med lägst andel kandidater i förhållande till antal väljare så är bland annat Stockholm, Arvidsjaur och Gällivare några exempel. Paulus Kuoljok, Samelandspartiet är en av de tolv i Gällivare som kandiderar till Sametinget och han har svårt att svara på frågan varför det är så få kandidater i Gällivare, 2,1 %. 

- Jag vet inte, men vi såg ju samma tendens inför förra valet. Så vi har försökt att lägga lite mer krut på att få folk Gällivare kommun att vilja ställa upp på listorna. Jag hoppas verkligen det inte beror på att man inte vill visa sig som en samisk politiker i Gällivare kommun på grund av att det är ett tufft klimat. 

Hur ska du ändra på det?

Jag hoppas att man inte ska se oss som lokal kandidat, utan att vi ska jobba för hela samiska folket, säger Kuoljok. 

I Gällivare är det 581 personer som är antagna i Sametingets röstlängd och en av dem är Dagny Pittja som tror att väljarna inte bryr sig.

- Jag tror att de är nöjda som de är. Även om det är en samiskt område och det bor många samer här, så bryr nog sig inte många. 

Hur tror du att det påverkar samiska frågor i kommunen att det är få kandidater?

- Det är ju klart att det är dåligt, när folk inte är engagerade, säger Dagny Pittja. 

Lis-Mari Hjortfors, från Gällivare kandiderar för Min Geaidnu i sametingsvalet.

- Jag tror för det första att vi samer överhuvudtaget är väldigt osynliga i den här kommunen.  Man ser inte det samiska överhuvudtaget här. Och jag tror det beror på att det här är ett gruvarbetarsamhälle faktiskt. 

Hjortfors tror att det påverkar mångfalden.

- Om det är få kandidater från vissa platser, då blir det ju inte bredden  som är viktig för det politiska arbetet och för det samiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".