Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Partiprogrammen kommer fram till väljarna

Publicerat onsdag 3 maj 2017 kl 11.26
Nio stycken partier ställer upp i Sametingsvalet 2017
1 av 3
Nio stycken partier ställer upp i Sametingsvalet 2017. Foto: Thomas Sarri / Sameradion & SVT Sápmi
Nio partier deltar i valet, de åtta som nu är med i Sametinget samt ett nytt parti.
2 av 3
Nio partier deltar i valet, de åtta som nu är med i Sametinget samt ett nytt parti. Foto: Thomas Sarri / Sameradion & SVT Sápmi
Valurna, Sametingsvalet
3 av 3
Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi

Med över en veckas försening dimper partiprogrammen nu ner i brevlådorna hos väljarna.

Vad tycker du om förseningen? Och vad tycker du om partiprogrammen? Diskutera här!

Partiprogrammen skulle ha landat i brevlådorna för över en vecka sedan, men på grund av en försening i tryckeriet så har de börjat komma till väljarna först nu. Sametingsvalet är söndag den 21 maj, om drygt två veckor.

Styrelseordföranden Håkan Jonsson från Jakt- och fiskesamerna säger att det inte är bra, men enligt honom är det ingen katastrof. Han tillägger också att de var försenade även inför förra valet 2013.

 – Jag har pratat med kansliet, i och med att kansliet har ansvar, de har gjort ett bra jobb men vi måste se över rutinerna så att det blir bättre nästa val. Kanske tidigarelägga deadline för materialinlämning och tryckning, vi måste lära oss av misstagen, säger Jonsson.

Guovssonástis partiledare Lars Miguel Utsi är mer kritisk och menar att det inte får finnas några som helst tveksamheter eller felaktigheter kring ett val. 

 – Forskning om Sametingsvalen visar att partiprogrammen är väldigt viktiga för väljarna, säger Utsi. 

Samernas ledamot Anders Kråik anser att det inträffade är allvarligt, eftersom partiprogrammet enligt honom är det mest centrala dokumentet i en demokratisk valrörelse.

 – Majoriteten väljare poströstar och då bör programmen komma senast samma dag som valmyndihhetens utskick, säger Kråik.

Vuovdegas partiledare Jan Rannerud konstaterar att det inte är mycket att göra åt saken nu, men han menar att det hade varit bra att kunna ha med sig partiprogrammen på debatter som man medverkar i.

Även Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer är inne på samma linje som Rannerud. Johansson konstaterar också att det är lika för alla partier.

Samelandspartiets ledamot Ingrid Inga menar ju som vi tidigare rapporterat att sametingsvalet har havererat och att risken finns att det här leder till överklagningar av valresultatet och att det blir omval.  

Men inget av partierna vi varit i kontakt med har några planer på att gå vidare och agera med anledning av de försenade partiprogrammen, inte i nuläget i alla fall.

Min Geaidnus partiledare Christina Åhrén är dock nära nog lika upprörd som Ingrid Inga. Enligt Åhrén är det en katastrof och när de från Min Geaidnu kontaktat Sametingets kansli har de fått till svar att det här har hänt också förra valet.

 – Men då borde vi ju har lärt oss något, tycker jag. För vi har lagt ut mycket pengar och arbete på valprogrammet, till ingen nytta, säger Åhrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".