Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagsledamöter på FN:s urfolksforum

Publicerat onsdag 3 maj 2017 kl 15.02
"Överväldigande" tycker Gunnarsson och Sydow Mölleby
(13 min)
Jonas Gunnarsson (S) och Mia Sydow Mölleby (V), en del av de riksdagsledamöter som följer FN:s urfolksforum
Jonas Gunnarsson (S) och Mia Sydow Mölleby (V), en del av de riksdagsledamöter som följer FN:s urfolksforum Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi

Permanent forum har en form som går att förstå tycker både Jonas Gunnarsson (S) och Mia Sydow Mölleby (v), en del av den delegation med riksdagsledamöter som följer det två veckor långa mötet.

Varje år så besöker en delegation FN:s högkvarter i New York. Tidigare har de ofta följt generalförsamlingens höstmöte men i år har några följt Kvinnokommissionens möte och nu följer sex ledamöter från socialdemokraterna, moderaterna, vänsterpartiet, sverigedemokraterna FN:s urfolksforums två veckor långa årliga möte.

Just när Sameradion & SVT Sápmi träffar dem under forumets första vecka har de precis fått information om Kanadas sannings-och försoningskommissions arbete, i Sverige jobbar Sametinget tillsammans med DO att få till en sanningskommission.

Fick ni med er någonting idag som ni kan använda på hemmaplan?

- Ska man kunna komma vidare i en försoningsprocess så måste sanningen och historien bli känd och också att det är viktigt att komma igång ganska snart, göra det medan det finns människor kvar som kan berätta säger Mia Sydow Mölleby.

- Det strukturerade arbetet utifrån de utsattas situation, att de är dom som får sätta agendan, det känns som om det varit en nyckel för Kanada, säger Jonas Gunnarsson (

Flera möten och arrangemang som ordnas i samband med forumet handlar om FN:s urfolksdeklaration som firar tio år i år. Förslaget till den Nordiska Samekonventionen ligger just nu på Sametingens bord och ska sen upp till regeringarna. Jonas Gunnarsson tycker att det vore viktigt om samekonventionen skulle kunna beslutats under den här mandatperioden, fast då det är många parametrar så vill han inte säga något om den kommer att hinnas med. Även vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby tror det är en poäng att komma vidare med den.

- Då har man kommit så här långt, det är en bas som inte går att backa ifrån och då kan det bara bli bättre. Problemen finns kvar om man inte gör något och då tror jag att det blir ännu svårare, säger Mia Sydow Mölleby.

ILO:s konvention nr. 169 är ett annat internationellt instrument som ofta kommer upp när det handlar om urfolk. Här skiljer sig socialdemokraternas och vänsterpartiets syn hur den ska ratificeras.

Jonas Gunnarsson säger att Sverige av tradition alltid sett att vägen är att först lägga en laglig grund för att klara av att uppnå målen, och sen tillträda konventionen.

- Just nu är det så att vi inte är där ännu, att vi inte lever upp till konventionen och det är väl en del i det att saker och ting tas i steg, nu börjar vi med Nordisk samekonvention och det är dit vi är på väg. Mitt parti (S) står bakom idén att Sverige ska tillträda ILO konventionen när vi är där, säger Jonas Gunnarsson.

Sydow Mölleby menar att när det gäller att ratificera konventioner så finns det olika synsätt, antingen där man bestämmer sig för att göra det och det ställer också krav på att gå vidare med de problem som finns eller så väntar man och löser de stora frågorna, så som har gällt barnkonventionen. Våran uppfattning är att jo att man ska ratificera den och det i sig kräver att man agerar, säger Mia Sydow Mölleby, Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".