Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Giron/Kiruna

Inget straff för hundägaren vars hundar dödade en ren

Publicerat fredag 5 maj 2017 kl 10.36
Hunddödad ren
Hunddödad ren Foto: Sofia Svonni

Ingen förundersökning inleddes vid händelsen där två hundar dödade en ren i byn Kurravara utanför Kiruna. Ägaren till renen har inte heller fått någon ersättning för den dödade renen.

Händelsen utspelade sig på långfredagen i byn Kurravara strax norr om Kiruna. Flera bybor såg när hundarna, en sibirian huskey och en vorsteh, jagade renen ute på älven. Byborna ringde till polisen som snabbt var på plats och kontaktade en av samebyarna i området. Bertil Svonni och hans dotter Sofia åkte till Kurravara omgående men renen var död när de kom fram.

– När vi kom fram var renen död, helt sönderriven. Hundar dödar inte utan de river och plågar tills de får omkull den. Det hade pågått en lång kamp mellan renen och hundarna. Den hade ingen päls kvar, säger Sofia Svonni.

Ägaren till den dödade renen blev uppringd efter att renen identifierats och kom till platsen några timmar efter händelsen. Både den dödade renen och hundarna har fotograferats, hundarna var alldeles blodiga enligt de bilder som togs i samband med händelsen. Renägaren var säker på att händelsen var polisanmäld eftersom flera personer ringt till polisen men fick då veta av polisen att renägaren själv måste göra en polisanmälan. Polisen uppmanade också renägaren att själv kontakta hundägaren för att komma överens i godo om skälig ersättning för den skadade renen. Det gjorde renägaren men hundägaren var inte intresserad av det, då gjorde renägaren en polisanmälan. Förra veckan kom ett meddelande från polisen till renägaren att brottet är avslutat och att förundersökningen inte inletts med motiveringen ”brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter kräver att föreläggande /förbud överträds”.

I ett mail till Sameradion & SVT Sápmi hänvisar förundersökningsledare Mikael Norén till Lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150) som svar på frågan om varför ingen förundersökning inletts. I  den lagen finns bestämmelser ifall djurägaren brister i tillsynen eller skötseln av hund. Om det sker får polismyndigheten meddela de förelägganden och förbud som behövs för att förebygga liknande skada eller olägenhet. I två andra paragrafer finns bestämmelserna för straffansvar och då krävs att hundägaren bryter mot ett förbud som polismyndigheten meddelat, till exempel att hunden ska hållas kopplad. Norén skriver vidare att ärendet kan återupptas om det visar sig att hundens ägare inte följt ett sådant föreläggande.

Ärendet om ersättning ska renägaren driva själv civilrättsligt, det är något som inte angår polisen. Renägaren har skickat ersättningskrav till hundägaren och säger till Sameradion & SVT Sápmi att om hundägaren inte betalar ersättning så går ärendet vidare till tingsrätten eftersom det är lagstadgat att hundägaren ska ersätta skadan dennes hundar har åsamkat renägaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".