Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höga förväntningar på tionde ministermötet

Publicerat fredag 5 maj 2017 kl 12.45
1 av 2
Åsa Larsson Blind.
2 av 2
Åsa Larsson Blind, Samerådets president. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.

Senaste rapporter visar att det arktiska området värms i snabbare takt än vad man tidigare trott. Klimatförändringarnas utmaningarna blir en stor del av det som kommer behandlas på Arktiska rådets ministermöte nästa vecka i Alaska.

För Inga Maria Stoor i Kiruna är klimatet en väldigt viktig fråga. Hon hoppas att Arktiska rådet verkligen ska ta klimatet på allvar. 

- Miljöfrågorna i arktisk måste lyftas, att man påverkar de stora länderna, USA inte minst, till att göra något åt sina koldioxidutsläpp. Men att man verkligen lyckas belysa hur allvarligt det är i arktiskt område och att det brådskar, säger Inga Maria Stoor.

USA lämnar under Arktiska rådets ministermöte i nästa vecka över ordförandeskapet till Finland, som leder Arktiska rådet kommande två år. Åtta staters ministrar och urfolksledare ska under mötet komma fram till vad som prioriteras kommande åren. Sveriges ambassadör i Arktiska rådet stärker gärna upp Arktiska rådets mandat att agera i klimatfrågan. 

-  Arktiska rådet består av åtta stater, några av dem inklusive USA och Ryssland,  är väldigt mäktiga. Som stater betraktat så har vi stora möjligheter om vi vill att bidra positivt till att hantera klimatutmaningarna, säger Andrés Jato, Sveriges arktiska ambassadör. 

För Samerådet, som är permanenta deltagare i Arktiska rådet, är det viktigt att belysa och lyfta fram att klimatförändringarna skapar utmaningar för det samiska samhället. 

- Vi ser till exempel hur stor påverkan det redan nu är på renskötseln och det syns i andra delar av arktisk. Så det vi också lyfter, det är inte bara hur man ska hantera det faktum att klimatet ändras, utan det handlar också om vad står våra samhällen inför för utmaningar. Vi behöver ett starkt samiskt samhälle, vi behöver bygga våra resurser och vi behöver ha våra institutioner för att vi ska hantera förändringen, säger Åsa Larsson Blind, Samerådets president. 

 Förväntningarna på beslutsfattarna är stora, men Inga Maria Stoor menar också att man själv måste dra sitt strå till stacken, för klimatet och miljön.

- Det handlar om livsstilsförändringar, det är inget man gör över en natt, men vi har försökt tänka mer på att minska koldioxid-utsläppen. Gå mer, åka skidor och inte ta skotern när den inte behövs och köpa begagnat. Vi väntar barn nu och vi  har inte köpt en enda ny pryl, det finns jättebra begagnade saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".