Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Språkfrågan viktigast under valdebatten i Stockholm

Publicerat söndag 7 maj kl 08.58
"Ja, språkfrågan är det som avgör hur jag röstar"
(1:42 min)
Debattledaren Nisse Matti står framför sametingspartiföreträdarna
1 av 5
Debattledaren Nisse Matti och partiföreträdarna, fv Álbmuts Lars-Paul Kroik, Guovssonástis Marita Stinnerbom, Jakt- och fiskesamernas Håkan Jonsson, Min Geaidnus Krihke Kristina Nordling, Partiet Samernas Simon Wetterlund, Samelandspartiets Matti Berg samt Skogssamernas Stefan Mikaelsson. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.
Majvor Massa Eriksson o Olle Keijonen
2 av 5
Två valjare skojar i pausen, Majvor Massa Eriksson och Olle Keijonen. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.
Håkan Jonsson med kaffe i handen i foajen.
3 av 5
Håkan Jonsson tar en kaffe i pausen. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.
Ann-Marie Andersen och Anders Rimpi samtalar efter debatten.
4 av 5
Ann-Marie Andersen och Anders Rimpi samtalar efter debatten. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.
Sonja Holmedal
5 av 5
Valdebatten hade stärkt Sonja Holmedal inför valet. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.

Det var nästan fullsatt under lördagens valdebatt i Stockholm. Debatten väckte både hopp och tveksamhet hos några av åhörarna.

När det i lördags var valdebatt i Stockholm på Unga Klara, var språkfrågan den som väckte störts engagemang hos åhörarna. 

– Man har väckt tankarna om utbildning, gentemot samiska barns undervisning i språket, hur vi ska få samiska lärare att undervisa i samiska modersmålet. Jag känner att vi är någonstans i början, jag vill veta mer, säger Ann-Marie Andersen efter valdebatten som hölls  i det närmaste fullsatt lokal. 

Det var Sameföreningen i Stockholm som arrangerade debatten, som leddes av Nisse Matti och deltagarna var Álbmuts Lars-Paul Kroik, Guovssonástis Marita Stinnerbom, Jakt- och fiskesamernas Håkan Jonsson, Min Geaidnus Kristina Nordling, Partiet Samernas Simon Wetterlund, Samelandspartiets Matti Berg, samt Skogssamernas Stefan Mikaelsson.

Anders Rimpi uppskattade ett förslag om att Sametinget skulle säga ifrån om bristerna i minoritetspråkslagen.

– Det var bra att Stefan Mikaelsson hade ett förslag att Sametinget som enad röst måste gå ut och göra ett uttalande om den allvarliga språksituationen i Sverige, att det är så otroligt dålig kunskap om minoritetsspråkslagstiftningen i Sverige att kommunerna inte följer den. Men med ett kraftigt uttalande från Sametinget så kan kunskapen om det kanske lyftas hos kommunerna.

Är det den här frågan som avgör valet för dig?

– Ja, språkfrågan är det som avgör hur jag röstar, säger Anders Rimpi.

Men valdebatten bidrog inte till att Majvor Massa Eriksson fick klart för sig vem hon skulle lägga sin röst på.

– Det är fösta gången, tror jag, sedan 1993, jag vet faktiskt inte vad jag ska rösta. Det är mycket prat, prat, prat, men vad vill de göra i praktiska konkreta handlingar? Det går inte att bara muntligt och skriftligt berätta i programmen, men sen händer inget, så mer konkret!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".