Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Röstskolkade förra valet - nu vill de ha din röst

Publicerat onsdag 10 maj 2017 kl 05.00
SAMI SOFFLIGARE

Flera av kandidaterna i sametingsvalet röstade inte förra valet 2013.

Sameradion och SVT Sápmi har tillsammans med Sveriges Radios Digitala insatsstyrka granskat kandidaterna i sametingsvalet.

Bland annat visar granskningen att 24 stycken av årets kandidater inte lämnade in en godkänd röst i valet 2013.

Det innebär att de antingen skolkade från att rösta, eller att de fick sina röster underkända.

- Det kan man ju fundera över hur det har gått till. Jag vet faktiskt inte
men det känns ju lite konstigt att de ska komma in och så har de inte varit
engagerade tidigare. Det känns väldigt konstigt, säger väljaren Susanne Blind när hon får höra om kandidaternas agerande. 

Håkan Jonsson som leder Jakt- och Fiskesamer säger att de röstskolkande politikerna förvånar honom. 

 – Ja, man blir ju oroad naturligtvis. Jag menar, de som står på listor är ju ändå politiker och bör ju ändå vara insatt i hur man ska rösta. Och vara ambassadörer i partiet för andra röstande. Så det är klart att visst blir man minst sagt förvånad, det blir man.

Jakt- och fiskesamerna och Samelandspartiet är de som har flest röstskolkande politiker med på sina listor inför valet 2017.

Med andra ord har dessa två partier flest politiker med som kandiderar för en plats i Sametinget, men som själva aldrig lämnade in en godkänd röst under förra valet.

Efter att ha pratat med många av de totalt 24 kandidaterna kan vi konstatera att flera erkänner att de inte har röstat 2013. Andra hävdar att de har röstat men att deras röster inte har räknats eller blivit underkända av någon anledning.

I den forskning som Ulf Mörkenstam gjorde om Sametinget under valet 2013 fick röstskolkare svara på varför de avstod från att använda sin röst.

Den absolut största anledningen till att de uteblev från vallokalerna var att väljarna inte ansåg sig ha tillräckligt med kunskaper eller intresse av samepolitik.

Min geaidnu och Landspartiet svenska samer är de enda två partierna i Sametinget som inte har röstskolkande politiker på sina listor inför årets val.

Per Olof Nutti från Samelandspartiet menar att det är en tradition att gå till vallokalen och rösta istället för att brevrösta, och att många håller hårt på det, men när dagen kommer så kan man inte rösta.

 – Kanske många vill bibehålla den traditionen och har med den grund väntat att inte brevrösta utan man går på valdagen till sin vallokal, men av olika anledningar så kanske sjukdom eller något annat kan vara ett förhinder, det vet man inte.

Sametingsvalet: Kandidaterna kan du läsa mer om röstskolkarna och hur de fördelar sig mellan partierna i årets val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".