Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Giron/Kiruna

Förundersökning om hunddödad ren har inletts

Publicerat onsdag 10 maj 2017 kl 12.38
Hunddödad ren i Kurravara
Hunddödad ren i Kurravara Foto: Sofa Svonni

Nu har Polismyndigheten inlett förundersökning rörande brott mot rennäringslagen i fallet där en ren dödades av två hundar under långfredagen i Kurravara utanför Kiruna.

Polismyndigheten har inlett förundersökningen och flyttat ärendet till lokalpolisområde Norra Lappland där ärendet ska handläggas, meddelar förundersökningsledare Ola Folkebrant via e-post till Sameradion & SVT Sápmi.

För drygt två veckor sedan fick renägaren meddelande av polisen att förundersökningen inte var inledd med motiveringen ”brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter kräver att föreläggande/förbud överträds”. Från polisens sida hänvisade man då till Lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150) om varför förundersökning inte inleddes. I den lagen finns bestämmelser ifall djurägaren brister i tillsynen eller skötseln av hund.

Men nu har polisen gjort en ny bedömning och fallet ska utredas som brott mot rennäringslagen (1971:437). I lagen finns en paragraf med bestämmelsen ”När renar befinner sig inom ett betesområde där renskötsel då är tillåten, ska hund i trakten som inte används i renskötseln hållas i band eller instängd, om inte länsstyrelsen medger annat. Detsamma gäller när renar flyttas, om hundens ägare i förväg underrättats om tiden för flyttningen”.

Händelsen när renen blev riven utspelade sig under långfredagen i Kurravara strax norr om Kiruna. Flera bybor såg när hundarna, en sibirian huskey och en vorsteh, jagade renen ute på älven. Byborna ringde till polisen som snabbt var på plats och som kontaktade en av samebyarna i området men när samebyrepresentanterna kom fram till Kurravara var renen redan död.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".