Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Etiska rådet kritiska till Riksantikvarieämbetets förslag

Publicerat torsdag 11 maj kl 08.49

Riksantikvarieämbetet föreslår att värdegränserna höjs för olika kategorier av kulturföremål. Något som Mikael Jakobsson från Sametingets etiska råd ser som väldigt problematiskt.

Förslaget handlar alltså om ändra på reglerna när någon vill föra ut kulturförmål ur landet. När ett samiskt föremål har ett värde på över 2000 kronor krävs det ett särskilt tillstånd för att ta ut det ur landet. Men Riksantikvarieämbetet vill alltså höja det till det tiodubbla - 20 000 kronor.

- Det är ju fruktansvärt. De har tagit föremål från samer hela tiden, och just för kulturföremål är det väldigt viktigt att vi samer får någonting att säga till om. Och att man sitter på något helt annat ställe och beslutar bara om en siffra på ett papper, det är ju rent ut sagt löjligt, säger Mikael Jakobsson.

Riksantikvarieämbetet har fått in 1440 ansökningar om att föra ut föremål ur Sverige under de tre senaste åren - fyra av dessa avslogs. Den nya värdegränsen skulle enligt myndigheten hålla nere antalet ansökningar som egentligen inte är nödvändiga. Riksantikvarieämbetet har också berättat att det knappt kommer in några ansökningar om att föra ur samiska föremål ur landet.

- Det där var ju väldigt märkligt att tolka på det viset. Värdet på föremålet är ju bara en siffra på ett papper det kan du ju manipulera det hur du vill. Det beror ju på hur du värdesätter det. Och att saker och ting fraktas utomlands det kan vi ju vara helt överens om att så sker det, säger Mikael Jakobsson.

- Och att avsaknaden av ansökningar... det är väl för att ingen ids ansöka om att göra det. Man stoppar bara i resväskan och tar med sig den ändå. Och skulle det uppdagas så blir det ju inga påföljder, fortsätter Mikael Jakobsson från Sametingets etiska råd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".