Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Doktorand föreslår ett upprättandet av en egen domstol för rennärings- och skogsfrågor

Publicerat fredag 12 maj 2017 kl 05.38
Malin Brännström: Det behövs någon form av rättslig instans
(1:28 min)
Malin Brännström, doktorand med inriktning mot samisk rätt. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.
Malin Brännström. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.

Doktoranden Malin Brännström disputerar idag med sin avhandling om juridiken mellan rennäring och skogsbruk.

Brännström har tittat på hur konflikterna mellan de båda parterna kan minska - och hon föreslår bland annat upprättandet av en egen domstol för rennärings- och skogsfrågor.

- jag har ett slutkapitel och det här är lite ovanligt i en rättsvetenskaplig studie - där brukar man mest problematisera och kanske visa på brister i lagstiftningen. Men jag har känt tydligt att när jag har jobbat med det här att det är viktigt att komma vidare och kanske lämna förslag. Och då har jag just pekat på att ha tydliga hänsynsbestämmelser, att ha tydliga ersättningsbestämmelser och vem som ska utge ersättningen, och så har jag också kommit fram till att det behövs någon form av rättslig instans - en domstol - fast inte en vanlig domstol, som prövar de här tvisterna när de inte går att lösa på annat sätt.

Varför behövs det?

Det som min studie pekar på är rätten att få sina rättigheter prövade. Rätten till domstol är så central när det gäller rättighetsskyddet. Så man måste på något sätt försäkra att den som har en rättighet kan få den prövad och skyddad i ett domstolsförfarande. Men då gör jag jämförelser med arrendenämnder , och hyresnämnder och andra fastighetsrättsliga institut där man har kommit fram till att de får hantera det här för man behöver specialkompetens, medling är centralt, det måste vara lite billigare, det måste vara kortare tider än vad vanliga domstolar kan erbjuda. Därför tror jag att en sån instans verkligen skulle kunna göra att man kommer vidare med den här typen av konflikter, säger doktoranden Malin Brännström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".