Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arktiska rådet nådde klimatframgång

Publicerat fredag 12 maj 2017 kl 05.59

Samtliga länder - inklusive USA - har skrivit under en slutdeklaration från veckans möte i Arktiska rådet.

En stor framgång för klimatfrågan, anser Sveriges ambassadör i rådet.
-Ministrarna har skrivit under slutdeklarationen. Det skedde i samband med en middag med (USA:s utrikesminister) Rex Tillerson som värd. Det är en förvånansvärt bra deklaration, säger Andrés Jato, som är Sveriges ambassadör i Arktiska rådet.

In i det sista kämpade svenska diplomater för att få USA att gå med på att referera till Parisavtalet i slutdeklarationen från mötet, som sätter punkt för två års amerikanskt ordförandeskap i Arktiska rådet. Det fanns också en fruktan om att USA skulle använda mötet som en plattform för att deklarera att USA drar sig ur klimatavtalet från Paris.
-Inför mötet var vi oroliga över försvagningarna angående klimattexterna. Men mycket på grund av svenska ansträngningar fick vi till en klimattext som var överraskande positiv och med skrivningar om Parisavtalet, som vi inte var säkra på att amerikanarna skulle gå med på. Så vi är väldigt nöjda, säger Andrés Jato.

Vad exakt är det som de ställer sig bakom i fråga om Parisavtalet?
-De noterar att Parisavtalet finns, att det har trätt i kraft och att det ska implementeras, vilket vi kämpade ganska hårt för.

Han påpekar att det inte innebär att USA tagit ställning i grundfrågan: Om landet ska hoppa av Parisavtalet. Men han ser deklarationen som ett erkännande av klimatavtalets existens.
-Men påpekar allvaret i klimatkrisen och man påpekar också nödvändigheten av ett resolut och globalt agerande för att lösa den här krisen, säger Andrés Jato.

Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december 2015 när Frankrike stod värd för det återkommande globala klimattoppmötet. Det slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020 och globala översyner av det internationella klimatarbetet ska göras vart femte år med start 2018.

Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från år 2020.

Sedan tillräckligt många länder ratificerat avtalet, däribland USA, trädde det i kraft den 4 november 2016. (TT)

Arktiska rådet skapades av medlemsländernas miljöministrar 1987 och inleder sitt tionde ministermöte torsdagen den 11 maj. Mötet hålls i Fairbanks, Alaska, USA - samma delstat som president Donald Trump med ett dekret i april försöker öppna för mer olje- och gasexploatering.

Rådet har åtta permanenta medlemmar: Danmark (med Grönland och Färöarna), Finland, Island, Kanada, Norge, Ryssland, Sverige och USA. Därtill kommer tolv länder med observatörsstatus, där bland annat Kina, Indien, Japan och ledande EU-länder ingår.

Rådets största framgångar hittills är enligt bedömare två bindande samarbetsavtal om räddningstjänst respektive hantering av stora oljeläckor i Arktis. Rådets arbetsgrupper bedriver också arbete inom områden som biologisk mångfald, miljöövervakning, utveckling av klimatmodeller, skydd av havsmiljön och utfasning av miljögifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".