Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förtydligande kring tidigare intervju med Håkan Jonsson

Publicerat fredag 12 maj 2017 kl 14.14
Håkan Jonsson med kaffe i handen i foajen.
Håkan Jonsson. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.

Håkan Jonsson anser att han inte fått komma till tals i en tidigare intervju kring Sametingets budget för katastrofskadeskydd. Han visste inte att det han sade skulle användas i en intervju då han pratade med en journalist.

- Jag hade ingen aning om det. Jag trodde han bara researchade så kom det upp uppgifter inför en riktig intervju så jag körde ju bil också. Så det känns ganska obekvämt att bli citerad mitt i bilkörning och inte ha haft fokus på det man egentligen pratar om.

Du uttalade dig ändå?

- Nä, men det var sagt att jag skulle återkomma, säger Håkan Jonsson. 

Saken gäller en tidigare artikel där Sameradion och SVT Sápmi har rapporterat om att rennäringsnämnden riktar kritik mot styrelsen - för att styrelsen inte har sökt mer pengar för katastrofskadeskydd inför nästa år.

Kort förklarat går det ut på att Sametingets styrelse har ansökt om att få kredit så att de kan överskrida detta års budget - och istället använda pengar från nästa års budget hos Sametinget för katastrofskadeskydd. Detta har rennäringsnämnden kritiserat då de anser att Sametinget istället borde söka om extra medel istället för extra kredit.

- I det normala fall som har varit under flera år är det ju så att vi nyttjar anslagskredit för att betala ut de extra beteskostnader som uppkommer vid en svår beteskris. I normala fall så brukar anslagskrediten täcka den utgiften. Och då överför ju regeringen det där till nästa budgetår, berättar Håkan Jonsson. 

Håkan Jonsson berättar att då det gäller främjande av rennäringen så har de under många år överfört underskottet, och att det inte är någon nyhet. Men när det gäller budgetunderlag 2018 och 2020 så har de lagt på att de ska få 10 miljoner extra för katastrofskadeskydd - på grund av klimatförändringar. Jonsson menar att de därför har gjort det som de ska göra. 

- Parffa har ju inte vetat om att vi har lagt in i budgetunderlaget i den här ansökan om 10 miljoner extra. Får vi de 10 miljoner extra så kommer vi nolla budgeten. Det är vår förhoppning. Vi har gjort som vi ska inför regeringen. Det sätt som Parffa säger är ju samma sak, men vi har gjort det på det regelrätta sättet, säger Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".