Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Partiledare åkte dit för rattfylla

Publicerat torsdag 18 maj kl 05.00
Konstitutionsutskottet sametinget
Sametinget i plenum. Foto: Thomas Sarri / Sameradion & SVT Sápmi

En av partiledarna i sametingsvalet körde bil med för mycket alkohol i kroppen. Det visar Sameradion och SVT Sápmis granskning av de 286 kandidaterna i Sametingsvalet.

Läs också hur vi har granskat och kartlagt kandidater och väljare inför Sametingsvalet 2017 i faktarutan längst ner i artikeln.

Sameradion och SVT Sápmi har med hjälp av Sveriges Radios Digitala Insatsstyrka gått genom bakgrunden på samtliga personer som kandiderar för en plats i Sametinget.

Granskningen visar att 19 personer har erkänt minst ett brott för rättsväsendet genom ett så kallat strafföreläggande. Detta innebär att en misstänkt får skriva under på att hen är skyldig till ett brott. 

Åklagare låter då bli att väcka åtal, rättegången uteblir och den skyldige får sitt straff direkt. Strafföreläggande ges bara vid mindre allvarliga brott.

Lars Wilhelm Svonni, partiledare för nybildade Samiska folkomröstningspartiet, har ett strafföreläggande sedan han körde rattfull i Kiruna i höstas.

Då hade han 0.26 milligram alkohol per liter utandningsluft. Gränsen för rattfylla är 0.10 milligram alkohol per liter utandningsluft - vilket motsvarar 0.2 promille i blodet.

Lars Wilhelm Svonni vill inte låta sig intervjuas på band men berättar att han hade kvar alkohol i kroppen dagen efter han druckit. Han vill inte kommentera ärendet mer än så. 

Josefina Skerk, vice ordförande för styrelsen i Sametinget, är en annan av personerna med ett strafföreläggande bakom sig.

För två år sedan brast hon i uppsikten framåt då hon körde bil och kom över på fel sida av vägen. Detta resulterade i en kollision med ett mötande fordon med sak- och personskador som följd. Påföljden blev böter. Hon vill inte kommentera saken till Sameradion och SVT Sápmi.

Vår granskning av kandidaterna i Sametingsvalet visar också att Samelandspartiets Åsa Blind i Gällivare har åkt fast för rattfylleri och tvingats betala böter. Åsa Blind är ledamot i sametingets språknämnd och står som fjärde namn på en av partiets listor inför det här valet.

Hon blev stoppad av polisen för fem år sen och hade 0,31 milligram alkohol per liter, i utandningsluften när hon blåste. Gränsen för rattfylleri är 0,1 milligram och gränsen för grovt rattfylleri är 0,5 milligram per liter.

Åsa Blind vill inte kommentera på band, men säger sig vara ångerfull idag. Hon säger att det aldrig hänt tidigare och inte heller efter det inträffade. Hon hade druckit några glas vin dagen innan med sina kompisar och säger att hon skäms över det inträffade.

Åsa Blind säger sig vara medveten om det ansvar hon har som politiker gentemot väljarna, men samtidigt menar hon att politiker också är vanliga människor som gör fel ibland.

Ledamöter med strafföreläggande uppdelat på partier
Samerna 6
Jakt- och fiskesamerna 5
Samelandspartiet 4
Samiska folkomröstningspartiet 3 
Landspartiet svenska samer 1

Här är brotten som kandidaterna erkänt att de begått

 • Rattfylleri
 • Brukande av fordon trots körförbud
 • Fortkörning
 • Skadat kulturminne
 • Skogsvårdsbrott
 • Tillåtande av olovlig körning
 • Olaga hot
 • Ringa misshandel
 • Obehörigt avvikande från trafikolycksplats
 • Olovlig körning
 • Brott mot djurskyddslagen
 • Vårdslöshet i trafik
 • Snatteri
 • Egenmäktigt förfarande

GRANSKNINGEN

Så har vi granskat och kartlagt kandidater och väljare inför Sametingsvalet 2017:

Sameradion & SVT Sápmis research har utförts i samarbete med en redaktion inom Sveriges Radio som går under namnet Digitala Insatsstyrkan. Medarbetarna där är ett antal journalister, programmerare och grafiker som är experter på bland annat granskande journalistik, databassökning, webbpublicering och grafisk presentation. Vi har gått igenom olika offentliga register och på det sättet kartlagt kandidaterna så långt tillbaka i tiden som det har varit möjligt i registren.

Därför har vi granskat och berättat:

När man kandiderar till Sametinget ställer man sig till förfogande för väljarna som en person de kan lägga sina röster på. Det ligger därför i vårt journalistiska uppdrag att berätta för väljarna om vilka personer dessa kandidater är, särskilt vad gäller skulder och brott. Vi bedömer att det har ett stort allmänintresse.

Därför publicerar vi namn:

Vi har valt att publicera vissa av kandidaternas namn. Varje enskild namnpublicering föregås av noggranna överväganden med våra etiska riktlinjer som grund. De viktigaste förklaringarna till att vi väljer att namnpublicera är att personerna är folkvalda politiker i Sametinget som dessutom innehar förtroendeposter. I den rollen har politiker ett särskilt stort ansvar gentemot väljarna att förvalta det förtroende som givits, bland annat genom att vara ett föredöme i samhället. Även tidsaspekten har betydelse för våra beslut om namnpublicering, det vill säga hur länge sedan det har inträffat.

Sameradion & SVT Sápmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".