Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Här fick gruvan nej - men samebyns kamp är inte över

Publicerat måndag 15 maj 2017 kl 15.03
1 av 2
Vägen upp till den gamla, nedlagda gruvan i Laver
2 av 2
Vägen upp till den gamla, nedlagda gruvan i Laver Foto: Stefan Karlssson/SVT Sápmi

Frågan om nystart av gruvan i Laver är nu en fråga för regeringen. Gruvbolaget har överklagat ärendet.

Sameradion & SVT Sápmi har tillsammans med Digitala Insatsstyrkan på Sverige Radio granskat gruvtillstånden i renskötselområdet. 

Granskningen visar att nästan hälften av bearbetningskoncessionerna i renskötselområdet ligger på de viktigaste renbetesmarkerna. Och tillstånden ges även om området är utsett till riksintresse för rennäringen.

Anders Erling Fjällås är ordförande för Semisjaur-njargs sameby i Arjeplogs kommun. Den sameby som starkt berörs om Lavergruvan, ca åtta mil öster om Arvidsjaur, öppnas igen. Den hade sin storhetstid ungefär tio år under andra världskriget. Då byggdes ett helt samhälle upp invid gruvan med 350 invånare. Allt revs och flyttades bort när lönsamheten sjönk och gruvan stängdes.

Nu har Boliden planer på att öppna gruvan igen, den här gången dagbrott som tar mycket mera mark i anspråk. Semisjaur-njargs sameby motsätter sig öppnandet.

- Om gruvan öppnas förlorar vi så mycket betesmark och det är inte bara de marker där just gruvan ligger. Marker som ligger både västerut och norrut kommer vi inte kunna använda som betesmark för renarna, säger Anders Erling Fjällås.

Frågan om Lavergruvan ligger just nu på regeringens bord. Gruvföretaget har överklagat ärendet eftersom Bergsstaten avslog bearbetningskoncession med hänvisning till bland annat att Boliden inte i förväg gjort någon Natura 2000-prövning av sina gruvplaner och rennäringen som riksintresse i området.

Men Sameradion & SVT Sápmis granskning visar att av de 46 tillstånd som finns inom renskötselområdet ligger på marker som är utsedda till riksintresse för rennäringen.

- De kan ju faktiskt existera samtidigt och man kan göra sådana lösningar så att det fungerar med koncessionen för en gruva och rennäringen samtidigt, säger Åsa Persson, bergmästare.

Både den sittande majoriteten och oppositionen i Sametinget ser tydligt att rennäringen hamnar i underläge i förhållande till gruvindustrin och det måste rättas till, menar partierna.

- Vi har lämnat in en motion i Sametinget som vi hoppas går igenom och det är att arbeta för att Mark- och miljödomstolarna får in rennäringssakkunniga i domstolarna för att kunna göra ett bättre arbete när de ska värdera riksintressena mot varandra, säger Lars Miguel Utsi, partiledare för partiet Guovssonásti.

- Det är oroväckande, även om det startas få gruvor så är de ute och gräver och hackar överallt och även på områden som är viktiga för rennäringen. Det talar sitt tydliga språk och det är förvånansvärt att man ger de tillstånden. Gruvnäringen generellt har fått alldeles för stora befogenheter. Är det riksintresse så är det det som ska väga tyngre än om det inte är ett riksintresse. Vad vi politiker gör är ju att vi uppvaktar regeringen och ministrar och vi har också kontakt med Bergsstaten, säger Håkan Jonsson, partiledare för Jakt & fiskesamerna, och även Sametingets styrelseordförande.

Även om Anders Erling Fjällås sameby har alla slags intrång och markerna krymper så tror han ändå att renskötseln i hans sameby har en framtid.

- Jag tror att renskötseln har en framtid men om den kommer att bedrivas likadant som jag gör, det vet jag inte. Jag tror nog att mina barn och de som kommer efter mig måste bedriva renskötseln på ett annat sätt men viktigt är att inte mista mer marker, säger Anders Erling Fjällås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".