Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Gruvtillstånden oroar sametingspolitiker

Publicerat tisdag 16 maj kl 08.14
Jan rannerud: Vårt ord väger ju fortfarande ingenting
(2:23 min)
Jan Rannerud
1 av 4
Jan Rannerud, partiledare i Vuovdega-Skogssamerna. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Lars Paul Kroik
2 av 4
Lars Paul Kroik, partiledare i Álbmut. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Christina Åhrén (MG). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
3 av 4
Christina Åhrén, partiledare i Min Geaidnu. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson med kaffe i handen i foajen.
4 av 4
Håkan Jonsson oroad. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.

Många av gruvtillstånden inom renskötselområdet ligger inom områden som är utpekade som särskilt viktiga för rennäringen. Något som oroar sametingspolitikerna.

Sameradion & SVT Sápmis granskning visar att 46 av 113 beviljade gruvtillstånd, bearbetningskoncessioner, inom renskötselområdet ligger inom rennäringens viktigaste markområden.

Det här oroar Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

- Det talar sitt tydliga språk, det är förvånansvärt att man ger de här tillstånden, säger Håkan Jonsson.

Men Bergsstaten menar att det innan varje beslut görs en avvägning och att man kan hitta lösningar så att det fungerar med gruvor och rennäring samtidigt.

Det här ger inte Min Geaidnus partiledare Christina Åhrén så mycket för. Hon menar att man måste titta på de kumulativa effekterna av exploateringarna.

- Det vet ju varenda renskötare att det inte stämmer. Det finns ingen möjlighet att man kan ha en gruva och renskötseln och vindkraft och tåg på samma marker och så rovdjur på det. Det finns ingen möjlighet, säger Christina Åhrén.

Vår granskning visar också att 21 av gruvtillstånden är på marker som bara  är riksintresse för rennäringen och inte för gruvnäringen.

Jan Rannerud i Vuovdega har varit ordförande i Malå sameby som har flest bearbetningskoncessioner på sina marker.

- Det är svårt för oss att argumentera också eftersom vi ska argumentera mot staten. Det är ju statens myndighet bergsstaten som ger de här koncessionerna.

Men Bergsstaten menar ju att det görs en avvägning innan beslut tas och menar att man kan hitta lösningar så att det fungerar med gruvor och rennäring samtidigt. Stämmer inte det?

- Det är ju ett argument som inte har någon bäring alls. För det är ju de som gör det avgörandet vem som har företräde, det är ju inte vi. Vårt ord väger ju fortfarande ingenting i den här frågan, säger Jan Rannerud.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".