Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SSR: Renskötseln som riksintresse måste få bättre skydd

Publicerat tisdag 16 maj kl 11.35
Jörgen Jonsson, ordförande i SSR. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.
1 av 2
Jörgen Jonsson, ordförande i SSR. Foto: Jörgen HeikkiI Sameradion & SVT Sápmi.
Isak Utsi. Foto: Sáminuorra pressbild
2 av 2
Isak Utsi. Foto: Sáminuorra pressbild

Svenska samernas rikförbund, SSR, och Sáminuorra är eniga om att renskötseln som riksintresse är för svagt i förhållande till andra riksintressen.

Den granskning som Sameradion & SVT Sápmi gjort tillsammans med Sveriges Radios Digitala Insatsstyrka visar att många gruvtillstånd och vindkraftverk inom renskötselområdet ligger inom områden som är utpekade som särskilt viktiga för rennäringen.

SSR menar att det här är ett tydligt bevis på att renskötseln som riksintresse måste få bättre skydd.

 – Är det en exploatering som allvarligt försvårar för renskötseln så ska man inte ge tillstånd till det. Man ska ju värdera det efter vilken näring som långsiktigt brukar marken mest hållbart. Sen är det ju viktigt att titta på de kumulativa effekterna också. Man måste göra en vid bedömning och titta på vilka övriga exploateringar som påverkar samebyns renskötselområden, säger Jörgen Jonsson, ordförande för SSR.

Jonsson menar att samebyn borde få rätten att själv säga ja eller nej till den här typen av intrång, eftersom han menar att de bäst kan bedöma konsekvenserna för renskötseln.

- Man måste lagstifta att samebyarna har rätt att säga nej till exploateringar som gör ett stort ingrepp på samebyns marker, säger Jonsson. 

Ungdomsorganisationen Sáminuorra anser att myndigheter borde ta större hänsyn till de kumulativa effekterna och att det underlaget ska värderas högt i vid tillståndsprocesserna. 

- Vi är också kritiska till vad vi upplever som ett ensidigt handläggningsförfarande från Bergstaten, något som givetvis bottnar i att minerallagen är utformad som den är och i huvudsak syftar till att i största möjligaste mån möjliggöra för gruvbrytning, säger Sáminuorras ordförande Isak Utsi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".