Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arktis/Árktaláš guovlu

Samerådet ser större möjligheter att påverka i Arktis

Publicerat tisdag 16 maj 2017 kl 16.12
Åsa Larsson Blind, Samerådet. Foto:privat
Åsa Larsson Blind, Samerådet. Foto:privat

Samerådet ser ytterligare möjligheter att påverka när Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska Rådet.

Se inslaget i kvällens Ođđasat i SVT 2 17.30!

Förra veckan under Arktiska Rådets ministermöte överlät USA ordförandeklubban till Finland. Det innebär att Arktiska Rådet vänder återigen till Sápmi och Finland.

 -  Vilket gör att det blir lättare från samisk håll att delta, när det inte blir så långa resor. Vi kommer att ha en del representanter i olika arbetsgrupper, så det innebär att vi kommer ha ett bredare deltagande eftersom det är närmare, säger Samerådets president Åsa Larsson Blind.

Arktiska rådet byter ordförande efter två år. Nu när Finland tar över som ordförande så öppnas mer möjligheter att påverka för samerna.

- Ja indirekt blir det ju så, ju fler personer vi kan ha engagerade i arbetsgrupper och expertgrupper, desto bredare bas får vi att lyfta fram våra frågor, och se till att vårt perspektiv kommer med, säger Åsa Larsson Blind.

Under ministermötet i Fairbanks, Alaska antogs också en deklaration av Arktiska Rådets stater och urfolksorganisationer. De åtta staterna som ingår i Arktiskt Råd skrev också under ett forskningsavtal som ska underlätta för gränsöverskridande forskning. Det nya forskningsavtalet ska också gynna urfolken, berättar Peter Sköld, föreståndare för Arktisk centrum vid Umeå Universitet.  

- Dels så kommer urfolksexperter och urfolksforskare med i den arktiska forskningen på ett starkare sätt, säger Peter Sköld.

Peter Sköld berättar vidare att de arbetat mycket med att forskningen inte enbart ska vara naturvetenskaplig.

- Med sådan forskning som sätter sitt fokus på människorna som bor i Arktis och samhällena som finns i Arktis, och det kommer att komma urfolken till väsentlig del också, säger Peter Sköld.

Samerådet ser också positivt på en gränsöverskridande forskning.

- Det är ju positivt, att man inser att man också behöver samarbeta kring resurserna, att man kan dela data, att man kan göra gemensamma forskningsprojekt. Vi är ju för att inte ha så mycket gränser i Arktis, och vi ser med det att man kan använda resurserna på ett annat sätt, säger Åsa Larsson Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".