Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sameby väntar på viktig dom om vindkraft i Markbygden

Publicerat tisdag 16 maj kl 16.21
1 av 2
Anders Ruth, renägare i Västra Kikkejaure.
2 av 2
Anders Ruth, renägare i Västra Kikkejaure.

Planerna för Markbygden vindkraftpark fortsätter. Men etapp 3 som planeras på Västra Kikkejaures marker har stött på motpatrull.

Totalt har vindkraftbolaget Svevind planer på att anlägga 1101 vindkraftverk inom projektet Markbygden väster om Piteå. Fram till idag är det dock bara några få som är i bruk. Etapp 3 som berör samebyn Västra Kikkejaure fick grönt ljus för drygt ett år sedan. Det beslutet överklagade Västra Kikkejaure och ärendet har i februari varit uppe för förhandling i mark- och miljödomstolen i Umeå. Nu väntar samebyn på domen.

- Vi har en strövning och flyttning i öst-västlig riktning som vi tror kommer påverkas så att renarna väljer att gå i nord eller sydlig riktning vilket gör att de kommer in på grannsamebyarnas områden. Att det blir svårare att bevaka, att man kanske måste transportera renarna förbi vindparken, säger Anders Ruth, renägare i Västra Kikkejaure.

Markbygden byggs i tre etapper och den som berör Västra Kikkejaure är den tredje och största med totalt 442 vindkraftverk. Länsstyrelsens miljöprövningsnämnd beslutade att ge tillstånd för dessa med motiveringen att verksamheten följer de villkor och bestämmelser som regeringen beslutat och även andra villkor som att skydda naturvärden och fågelliv.

I området finns både renbetesmarker och flyttleder som är utsedda som riksintresse för rennäringen. För Svenska Samernas Riksförbund (SSR) är problematiken bekant.

- Är det en exploatering som allvarligt försvårar för renskötseln så bör det inte ges tillstånd till det. Man ska ju värdera långsiktigt bruk av mark som är mest hållbart och det upplever vi att man slirar väldigt mycket på, säger Jörgen Jonsson, SSR:s ordförande.

Även ungdomsorganisationen Sáminuorra ser problematiken med exploateringar och för två år sedan antog årsmötet en deklaration om exploateringar som tydligt uttryckte att ansvariga myndigheter tidigt bör redovisa de kumulativa effekterna av befintliga och planerade ingrepp i ett område och att det underlaget ska värderas högt i den fortsatta processen inför en eventuell tillståndsgivning.

- Fortsätter det här så kommer rennäringen och i förlängningen stora delar av vår kultur inte att kunna överleva och utvecklas. Det värsta är att vi ser hur den här problematiken växer i samband med att Sverige satsar allt mer på förnyelsebar energiproduktion, exempelvis har Jijnjevaerie sameby fått utkämpa en stor strid som ändå slutade med att deras marker blev förvandlade till en stor vindkraftspark. Vi behöver ett helhetsgrepp från ansvariga politiker, skriver Isak Utsi, Sáminuorras ordförande, i ett mail till Sameradion & SVT Sápmi. 

Sameradion & SVT Sápmi har försökt att nå näringsminister Mikael Damberg för en kommentar om riksintressen i Sverige men han hänvisar till miljöminister Karolina Skog. Hon meddelar via sin pressekreterare att hon inte har tid att medverka den här veckan.

Västra Kikkejaure och vindbolaget har försökt komma fram till ett avtal där samebyn ska kompenseras för de förlorade marker och för den påverkan som en eventuell vindkraftspark orsakar, såsom deras grannsameby har gjort, men har inte lyckats.

- Någon gång kommer någon sameby till en gräns där renskötsel blir omöjlig att bedriva, en rationell renskötsel. Hur ska man kompensera sånt för kommande generationer som inte kan ta vid en näring som förfäderna bedrivit, säger Anders Ruth. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".