Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rádio Sápmi

Hon har full koll på väljarna, politikerna och media

Publicerat onsdag 17 maj 2017 kl 13.13
Ragnhild Nilsson om årets valrörelse
(7:43 min)
Ragnhild Nilsson. Foto: Privat
Ragnhild Nilsson. Foto: Privat

Ragnhild Nilsson är doktorand inom statsvetenskap. Hon är en av dem som forskat i valdeltagande, politiskt förtroende, politiska skiljelinjer liksom medias roll.

Det är spännande förstås, säger Ragnhild Nilsson om årets valkampanj.

Hon blev positivt överraskad över att valkampanjen inleddes tidigt.

- Jag tänkte att det var ovanligt men sedan blev det en dipp, ganska tyst ett tag. När man pratar runt så upplever många att det inte varit så mycket debatt – förutom i sociala medier där jag tycker att det synt ganska väl.

Valdeltagandet sedan 1993 har minskar procentuellt men antal personer som röstar har ökat – vilka orsaker tror du efter forskningen att folk väljer att rösta eller inte?

- Valdeltagande är ofta en fråga man lyfter upp. Ett högt valdeltagande visar att det ger legitimitet för systemet och man ser det som en indikator hur väljarna har stöd för sametinget eller inte.

Men det är ett ganska komplext system och fortfarande är sametingets makt ganska lågt jämfört med Sveriges riksdag. Man har ingen lagstiftande makt, skattemakt, skolpolitik, natursköttsfrågor eller hälso- och sjukvård etc. Det tror vi har viktig betydelse för valdeltagandet.

Ragnhild Nilsson menar att lågt valdeltagande kan ses som en protest mot att sametinget inte har någon makt i politiska frågor.

Vilka går och röstar, och varför?

De som har ett genuint intresse för samepolitik. Det kan också vara ett uttryck för sin samiska identitet. Uppväxt och miljö spelar roll – har du vuxit upp i ett samiskt samhälle eller inte.


I er väljarundersökning från förra valet 2013 visade det sig att frågor som intresserar kvinnor inte togs upp – har du sett någon skillnad i årets valrörelse?

Vi ser inte jättestora skillnader mellan kvinnor och män vad gäller sakområden. Men det vi ser är att kvinnor i högre utsträckning vill prioritera hälso- och sjukvårdsfrågor, ungdomssatsningar och jämställdhetsfrågan.

Och jag tycker ändå att hälso- och sjukvårdsfrågan har återkommit mycket och inte bara nu inför valet.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".