Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Kandidaterna har skulder på 2,9 miljoner hos kronofogden

Publicerat torsdag 18 maj 2017 kl 11.00
Simon Wetterlund: Vi ser ju på karaktären och känner människorna
(2:10 min)
Hand håller sedlar
1 av 3
Foto: Anders Wiklund/TT
Simon Wetterlund, Partiet samerna
2 av 3
Simon Wetterlund, partiledare i partiet Samerna tror inte att skulderna bland kandidaterna påverkar väljarnas förtroende för partiet. Foto: Tobias Poggats/ Sameradion & SVT Sápmi
Jan Rannerud, Vuovdega
3 av 3
Vuovdegas partiledare Jan Rannerud har fullt förtroende för Johan Skogsfeldt. Arkivfoto: Nils-Josef Labba/ Sameradion & SVT Sápmi

Partiet Samerna är överrepresenterade bland kandidater som har skulder hos kronofogden. Totalt har partiets kandidater tillsammans skulder på över 900 000 kronor.

Längst ner i artikeln hittar du mer om kandidaternas olika skulder fördelade per parti. Där kan du också läsa om hur vi har granskat och kartlagt kandidater och väljare inför Sametingsvalet 2017.

Sameradion & SVT Sápmi har tillsammans med Sveriges Radios Digitala Insatsstyrka granskat de 286 kandidaternas skulder.

Av 24 skuldsatta tillhör 10 kandidater partiet Samerna. Störst skulder har partiets kandidater i allmänna mål, alltså skulder till stat och kommun, som till exempel skatter, böter och studiemedel.

Mathias Kristoffersson, vice ordförande i nämnden för Sameskolstyrelsen är den som är skyldig staten mest. Kristoffersson som suttit för Min Geaidnu men som nu kandiderar för Samerna, har en skuld på över 200 000 kronor hos kronofogden. Det handlar bland annat om skatteskulder. Han har även dömts för bokföringsbrott 2013.

Partiet Samernas partiledare Simon Wetterlund anser att det aldrig är bra att ha skulder och poängterar att det är viktigt med bra privatekonomi. Samtidigt menar han att han aldrig skulle begära uppgifter om skulder hos kronofogden av kandidaterna.

- Vi ser ju på karaktären och känner människorna och jag ser ingen större fara heller om någon med dåligt ekonomiskt sinne hamnar i styrelser. Är man i en styrelse är man inte ensam.

Han tror inte att skulderna bland kandidaterna påverkar väljarnas förtroende för partiet och när det gäller just Mattias Kristoffersson menar Simon Wetterlund att han har förtroendet för denne kvar.

- Vi har tagit Mathias till oss för att han jobbar på ett bra sätt, han är en rekorderlig människa och vi vill ha honom i vårt parti, säger Simon Wetterlund.

Den andre aktiva sametingspolitikern som har allmänna skulder över 200 000 kronor hos kronofogden är Vuovdegas Johan Skogsfeldt, ordinarie ledamot i rennäringsnämnden.

Skogsfeldt vill inte ställa upp på bandad intervju men säger att hans skulder grundar sig i en konkurs av hans rennäringsföretag och att han jobbar med att bli fri skulderna. Även hans partiledare Jan Rannerud har fullt förtroende för honom.

- Han har varit öppen och berättat om det här. Jag har fullt förtroende för honom som politiker.

Kan det påverka förtroendet hos väljarna?

- Nej, det tror jag inte, vem som helst kan hamna i en sådan här sits. Han är ju inte dömd för något brott, säger Jan Rannerud, ordförande för Vuovdega - Skogssamerna.

Också två från Samelandspartiet, två från Guovssonásti, en från vardera Samiska Folkomröstningspartiet, Min Geaidnu och Landspartiet svenska samers kandidatlistor har skulder i allmänna mål. Alltså skulder till staten.

När det gäller skulder i enskilda mål ligger en kandidat på Samiska Folkomröstningspartiets lista i topp med en skuld på 469 787 kronor, till enskilda personer och företag.

Också när det gäller enskilda mål har partiet Samerna flest antal skuldsatta kandidater, då åtta av partiets kandidater har skulder på totalt 394 081 kronor.

- Vi är ett parti som kämpar för de svaga i samhället, då kan man inte utesluta dem med svag ekonomi, utan vi gör en bedömning om hur denne fungerar, säger Simon Wetterlund, partiledare för Samerna.

Två av vardera Vuovdega-Skogssamerna och Jakt- och fiskesamernas kandidater har skulder i enskilda mål. Det har också en från vardera Samiska folkomröstningspartiet och Guovssonásti – varav de senare också har skulder i allmänna mål.

Den totala skuldbördan hos kandidaterna är på totalt 2,9 miljoner kronor, varav 1,3 miljoner rör allmänna (statliga) och 1,6 miljoner rör enskilda mål (företag och privatpersoner).

Ledamöterna i Sveriges riksdag måste sedan några år tillbaka skriftligt meddela riksdagen hur höga skulder de har i näringssammanhang, om de överstiger 89 000 kronor (två prisbasbelopp). Den ordningen har inte Sametinget. 

Vi har också varit i kontakt med Mattias Kristoffersson, men han har heller inte ställt upp på en intervju ännu. Enda svar vi fått via SMS är att han är på renskötselarbete till fjälls.

15 kandidater har obetalda skulder i allmänna mål hos kronofogden:

Samerna                                             211 211        
Samerna                                             175 243
Samerna                                               63 575
Samerna                                               61 231
Samerna                                               19 106
Totalt:                                                530 366

Vuovdega-Skogssamerna                     200 034
Vuovdega-Skogssamerna                       94 238
Vuovdega-Skogssamerna                       34 938
Totalt                                                  329 421

Samelandspartiet                                 190 899
Samelandspartiet                                    6 176
Totalt                                                 197 075

Guovssonásti                                       112 004
Guovssonásti                                         57 268
Totalt                                                 167 272

Samiska Folkomröstningspartiet       58 538

Min Geaidnu                                         30 496

Landspartiet Svenska Samer                1 450

 

TOTALT:                                          1 316 618

15 kandidater har skulder i enskilda mål hos kronofogden:

Samiska  Folkomröstningspartiet        469 787

Vuovdega-Skogssamerna                         341 244
Vuovdega-Skogssamerna                           53 645
Totalt                                                     394 889

Samerna                                                 127 011
Samerna                                                   69 733
Samerna                                                   66 378
Samerna                                                   60 0038
Samerna                                                   33 653
Samerna                                                   22 660
Samerna                                                   14 004
Samerna                                                        604
Totalt                                                     394 081

Jakt- och fiskesamerna                            121 648
Jakt- och fiskesamerna                              52 273
Totalt                                                    173 921

Samelandspartiet                                 173 682

Guovssonásti                                          12 838                              

 

Totala enskilda mål:                          1 619 198 kronor

Allmänna och enskilda mål:              2 935 816 kronor

GRANSKNINGEN

Så har vi granskat och kartlagt kandidater och väljare inför Sametingsvalet 2017:

Sameradion & SVT Sápmis research har utförts i samarbete med en redaktion inom Sveriges Radio som går under namnet Digitala Insatsstyrkan. Medarbetarna där är ett antal journalister, programmerare och grafiker som är experter på bland annat granskande journalistik, databassökning, webbpublicering och grafisk presentation. Vi har gått igenom olika offentliga register och på det sättet kartlagt kandidaterna så långt tillbaka i tiden som det har varit möjligt i registren.

Därför har vi granskat och berättat:

När man kandiderar till Sametinget ställer man sig till förfogande för väljarna som en person de kan lägga sina röster på. Det ligger därför i vårt journalistiska uppdrag att berätta för väljarna om vilka personer dessa kandidater är, särskilt vad gäller skulder och brott. Vi bedömer att det har ett stort allmänintresse.

Därför publicerar vi namn:

Vi har valt att publicera vissa av kandidaternas namn. Varje enskild namnpublicering föregås av noggranna överväganden med våra etiska riktlinjer som grund. De viktigaste förklaringarna till att vi väljer att namnpublicera är att personerna är folkvalda politiker i Sametinget som dessutom innehar förtroendeposter. I den rollen har politiker ett särskilt stort ansvar gentemot väljarna att förvalta det förtroende som givits, bland annat genom att vara ett föredöme i samhället. Även tidsaspekten har betydelse för våra beslut om namnpublicering, det vill säga hur länge sedan det har inträffat.

Sameradion & SVT Sápmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".