Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Självbestämmande och språk i slutdebatt

Publicerat torsdag 18 maj 2017 kl 18.21
Anne-Marit Päiviö: Frågor som ligger nära hjärtat
(2:06 min)
Jörgen Heikki och Anne-Marit Päiviö
Debattledarna Anne-Marit Päiviö och Jörgen Heikki. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Sista debatten inför sametingsvalet på söndag riktar in sig mot den yngre publiken. Självbestämmande, språk, utbildning och psykisk ohälsa blir viktiga frågor i debatten.

Lyssna på debatten klockan 15-16

I samband Sáminuorras årsmöte i Lövånger ställer sametingspolitikerna upp inför en sista rafflande debatt inför valet på söndag.

Det är en debatt där vi lyfter frågor som är viktiga för ungdomar och unga vuxna berättar programledaren Anne-Marit Päiviö.

- Vi har valt att ta upp självbestämmande, psykisk ohälsa, språk och utbildning, för det är frågor som ligger nära hjärtat för den här gruppen unga vuxna.

Ungdomar utbildar sig och det är väl känt att det finns problem med psykisk ohälsa. Och Anne-Marit Päiviö menar att Sáminuorra länge pratat om självbestämmande och att det då är naturligt att lyfta frågan under ungdomsorganisationens årsmöte som pågår i helgen.

- Ungdomar bryr sig mycket om självbestämmande och man pratar mycket om hur man ska återta självbestämmandet till Sápmi. Och språk är också väldigt viktigt, för det handlar om att om man revitaliserar, tar tillbaka sitt språk, om man bara underhåller det, eller jobbar aktivt med det, alla ska ha rätt att utveckla sitt språk och därför är det en av de viktigaste frågorna för ungdomar idag.

Vad hoppas du på med den här debatten?

- Jag hoppas att väldigt många yngre, men inte bara yngre utan också äldre som bryr sig om de här frågorna lyssnar. Och många som kanske inte valt vad de ska rösta på eller om de ska rösta på söndag, lyssnar och kanske får en uppfattning om var partierna står och vad partierna vill, säger Anne-Marit Päiviö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".