Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu ska minoritetsboendet Gläntan flyttas

Publicerat torsdag 18 maj kl 15.56
Besökare Gläntan invigning
Vid Gläntans invigning 2013. Foto: Samuel Idivuoma/SVT Sápmi

Nu har det beslutats att minoritetsäldreboendet Gläntan i Kiruna kommer att flyttas så snart som möjligt på grund av huset har gett hälsoproblem både till de äldre och personalen.

Sedan 70 -talet har kampen pågått för ett samiskt äldreboende och 2013 öppnades så äntligen dörrarna till minoritetsäldreboendet Gläntan i Kiruna, för både samisk- och finsk/meänkieli talare. Boendet som har sammanlagt 32 platser, tvingas nu att flytta till tillfälliga lokaler i Kiruna Sjukhus, på grund av att boendet gett både de äldre och personalen hälsoproblem.

- Under tiden kan ju tyvärr de boende inte vara kvar och då kommer vi under det närmaste året att hyra lokaler av sjukhuset, säger Kristina Zakrisson kommunalråd i Kiruna.

I januari drabbades huset av en vattenläcka, men orsaken till hälsoproblemen ska enligt personalen ha startats långt tidigare. Enligt Kirunabostäders VD Annelie Vinsa, kommer de att riva upp golven i fyra rum för att de tror att problemen ligger där, eftersom golven inte har blivit utbytta sedan 90 talet.

- Jag hoppas att det här blir klart på någon månad men när man börjar riva sådant här så vet man aldrig var det kommer att sluta, så det viktiga är ju att vi hittar ett bra boende under tiden, säger Kristina Zakrisson kommunalråd i Kiruna.

Gläntans enhetschef Anne Kotavuopio-Jatko säger till Sameradion & SVT Sápmi att de ännu inte bestämt datum för flytten, men att den bör ske så fort som möjligt. Vidare berättar Kotavuopio-Jatko att de förutom flytten också har erbjudit brukarna andra alternativ, såsom förtur till platser på andra äldreboenden. Hittills har fem av dem valt att flytta till andra boenden, och en har valt att flytta hem igen med hemtjänst, berättar Anne Kotavuopio-Jatko. Totalt har boendet nu 26 brukare kvar.  

De äldre med personal kommer att flytta tillbaka igen till huset när Kirunabostäder löst det hälsovådliga problemet. Och även om boendet nu flyttar så försäkrar Kirunas kommunalråd, Kristina Zakrisson att Gläntans profil som minoritetsboende inte kommer att förändras.

- Det är utgångspunkten. Det här boendet behöver ju nya lokaler under en tid, och det ska ju inte behöva betyda en ändring av inriktningen på boendet utan det är lokalen som ändras, säger Kristina Zakrisson, kommunalråd i Kiruna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".