Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bara en av fyra partiledare klarar miljökravet

Publicerat fredag 19 maj kl 06.00
Per -Olof Nutti: Det kan inte fortsätta på det här viset
(2:16 min)
Fyrhjuling
1 av 4
Foto: SVT
Snöskoter
2 av 4
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Per-Olof Nutti, partiledare för Samelandspartiet bor i Karesuando
4 av 4
Per-Olof Nutti, partiledare för Samelandspartiet bor i Karesuando. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi

Klimattestet visar hur miljövänlig din favoritpartiledare är. Bara en av fyra är miljövänligare än medelsvensken.

Partiledarnas test av hur klimatsmarta de är visar att deras resor gör stora klimatavtryck.
En partiledare sticker ut, som miljösmart.
Däremot är Per-Olof Nutti i Samelandspartiet värsta klimatsyndaren visar testet.

- Jag jobbar i rennäringen och där är vi tvungna att använda maskiner som är miljöförstörare, säger Per-Olof Nutti.

Per-Olof Nutti är en av de fyra partiledarna som har gjort testet på klimatkontot.se. Han jobbar som renskötare och säger att han därför är tvungen att köra maskiner som är dåliga för miljön.

Testet utvecklat av svenska myndigheter och frågar efter bland annat köttkonsumtion, boende, konsumtionsvanor och resande.

Resultatet är nedslående för tre av partiledarna. Värst är Per-Olof Nutti Samelandspartiet(21,9 ton), tätt följd av Marita Stinnerbom Guovssonásti (19,9 ton) och Jan Rannerud Vuovdega (16 ton).

Deras klimatavtryck tillsammans (är 57,8 ton koldioxid) motsvarar nästan tio personers utsläpp om man kollar på världsmedelvärdet (6 ton). Och det är framförallt resorna som gör det stora klimatavtrycket.

Per-Olof Nutti berättar att han på ett år reser 7000 mil med bil och skoter.

Åt andra hållet sticker Min Geaidnus Christina Åhrén ut. Hennes klimatavtryck är 1,6 ton koldioxid per år. Hon berättar att hon väljer ekologiskt, har låg värme i huset, äger ingen bil och åker tåg på grund av flygrädsla, men att inget av dessa beslut har någon politisk agenda.

Per-Olof Nutti i Samelandspartiet är värst enligt testet, hans resultat är 21,9 ton koldioxidutsläpp per år. Vilket motsvarar två och en halv medelsvensk enligt Naturvårdsverket siffror från 2010. För hans del är det resorna som är boven, här pekar Nutti på att tekniken går frammåt och tror att de inom rennäringen kommer kunna minska på användandet av bensindrivna fordon.

-Det kan inte fortsätta på det här viset, vi har alla möjliga maskiner nu. Men tekniken går framåt och jag tror att det kommer dit att vi inte behöver använda bensindrivna maskiner, nu hörs det mycket om drönare och jag tror också att vi kan minska fyrhjulingsanvändandet genom att vara i bra fysisk form och gå mer, säger Per-Olof Nutti. 

De andra partiledarna har fått frågan men inte gjort klimattestet på klimatkontot.se.

Vad gör du för miljömedvetna val i din vardag?  Dela med dig i vår kommentering 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".